fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 7 февруари 2021

7 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Да тичаш към себе си. Моите 10 принципа за пълноценен живот“ от Краси Георгиев, Даниел Пенев

Издава: „AMG Publishing“
Дата на публикуване: 1 февруари 2021 г.
Редакция: Ива Цонева
Дизайн на корицата: Таня Минчева, Kontur Creative

За книгата: „Да тичаш към себе си“ е историята на ултрамаратонеца с кауза Краси Георгиев. Книгата съдържа 10-те принципа за пълноценен живот на човека, който след 20 години във Великобритания и САЩ и десетки пробягани маратони и ултрамаратони по света намира нов източник на смисъл обратно в родината си. Всяка от 10-те глави в книгата проследява определен период от живота на Краси Георгиев – от детството му в Панагюрище и престоя му в Русия през казармата, следването в Нов български универстиет (НБУ) и заминаването за Англия до съчетаването на ролите на готвач и бегач, преместването в САЩ и завръщането в България. От Полярния кръг, през Камбоджа и Сахара… до най-важния и дълъг маратон на Краси – този към самия него.

„Дневникът на госпожица Джоун Мартин“ от Вирджиния Улф

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 1 февруари 2021 г.
Превод: Иглика Василева
Редакция: Иван Атанасов
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: В тези ранни разкази най-добре, дори нагледно, се вижда как около зрънцето реалност Вирджиния Улф с лекота плете мрежа от мисловни асоциации – странни, мъгляви, често неразбираеми. Неслучайно литературната критика твърди, че прозата ѝ се домогва до висините на музиката. В някои от разказите случката и разказът са в основата, в други те са изместени от настроения, образи и поетични прозрения. Заглавията в този том са подредени хронологически, защото само така може да се проследи изумителната еволюция на писателката, която започва да твори в традиционен стил, минава през модернизма, докосва се до постмодернизма и отново се връща към традицията. По същата причина те не могат да бъдат сложени под общ заменател, защото едни носят белезите на класическата фабула, а в други експериментът преобладава.

„Полетът на орлето“ от Павел Павлов

Издава: „Изкуства“
Дата на публикуване: 1 февруари 2021 г.
Дизайн на корицата: Маглена Константинова

За книгата: Увлекателно и реалистично, в духа на най-добрите образци на българската историческа проза, създадени от Вера Мутафчиева и Фани Попова-Мутафова, авторът Павел Палов, проследява живота на Теодор Светосла̀в Тѐртер, цар на България от 1300 г. до 1321 г. – от възкачването му на престола, след бягството на Иван Асен III, до неговата естествена смърт. Интриги, войни, укрепване на властта и благодатни, мирни години, в които дипломатическият талант на големия владетел се изявява в пълната си сила след редица успешни договори и активни политически контакти, затвърдили добрите отношения с Византия, Венецианската република, Сърбия и околните царства – всичко това е пресято през погледа на последните исторически и археологически сведения и открития и предадено чрез неповторимия език на големия разказвач.

„Практическо ръководство по емоционална интелигентност“ от Джъстин Барисо

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 2 февруари 2021 г.
Превод: Стоянка Карачанова
Редакция: Мая Миланова
Дизайн на корицата: Мариана Станкова

За книгата: „Практическо ръководство по емоционална интелигентност“ показва как да използваме най-силните си чувства градивно, без да вредим на себе си или на околните. От книгата ще разберете как навиците влияят на емоциите, защо има полза от негативните отзиви и защо липсата на емпатия може да създаде проблеми. Ще научите как хората могат да използват емоциите ви, за да ви манипулират, как да се пазите от такива опити и как да поддържате психическа и емоционална стабилност.

„Жертва 2117“ от Юси Адлер-Улсен

Издава: „Емас“
Дата на публикуване: 2 февруари 2021 г.
Превод: Ева Кънева
Редакция: Цвета Германова
Дизайн на корицата: Борис Драголов

За книгата: Вестниците я наричат просто „жертва 2117“ – две хиляди сто и седемнадесетият бежанец, загубил живота си в опит да прекоси Средиземно море. Но за трима души неназованата жертва значи нещо много повече и нейната смърт задвижва верига от събития, които ще изправят служителите на копенхагенския Специален отдел „Q“ пред най-опасния и най-личния им случай досега. 

“Монт Ориол” от Ги дьо Мопасан

Издава: „Жар – Жанет Аргирова“
Дата на публикуване: 2 февруари 2021 г.
Превод: Майа Илиева
Дизайн на корицата: Kees van Dongen

За книгата: Сюжетът ни отвежда в Анвалските бани, където на фона на живописния пейзаж разцъфва забранена любов. С типичния си ироничен език авторът ни отвежда в свят на пари, сделки и финансови интриги, управляван с хладна пресметливост. В този жесток свят една жадна за обич жена отдава изцяло своите чувства. Ще срещне ли взаимност тя, обречена ли е изначало тази любов-това читателят ще разбере, потапяйки се в този литературен шедьовър.

„Маймунската кожа“ от Борис Априлов

Издава: „Ракета“
Дата на публикуване: 4 февруари 2021 г.
Дизайн на корицата: Мира Мирославова

За книгата: Той мрази всички – искрено и хладнокръвно, но тъй като не му липсва великодушие, мрази и самия себе си. За него се говори, че вече не му е приятно да бъде човек. Пъзелът се подрежда, когато съдбата му позволява да влезе в кожата на горила и да задоволи животинските си инстинкти за друга форма на живот.

“Какво е любовта?“ от Давиде Кали и Анна Лаура Кантоне

Издава: „Рибка“
Дата на публикуване: 4 февруари 2021 г.
Превод: Валентина Бояджиева
Редакция: Катя Антонова
Дизайн на корицата: Анна Лаура Кантоне
Графична адаптация: Евгения Николова

За книгата: „Какво е любовта?“ е емоционална и интелигентна книга за деца, в която рисунките и текстът в хармония дават забавен и искрен отговор на въпроса. В тази трогателна приказка Давиде Кали и Анна Лаура Кантоне ни напомнят, че всеки от нас може да има различен отговор, но едно е сигурно – обичта винаги се дарява.

Поезия“ от Франце Прешерн

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 5 февруари 2021 г.
Дизайн на корица: Кирил Златков
Превод: Людмил Димитров

За книгата: Поезията на Франце Прешерн се превежда за първи път на български език. Единствената му стихосбирка, издадена приживе, „Поезия“ (1847), е неговият най-автентичен (авто)портрет: от нея личат ерудицията, светогледът, сложният характер и цялостният психопрофил на автора, у когото надделява искрената способност да обича не само жените музи, но и малцината си приятели; респектира откритото му противопоставяне на претенциозността и ограничеността на школаря (учения) и властимащия, както и завидната му самоироничност.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta21q1 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.