fb
@-книгиНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 8 май 2022

9 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Мандариново небе“ от Холи Мартин

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 3 май 2022 г.
Превод: Красимира Абаджиева
Редактор: Илияна Велева
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Срещата между Айзък и Бела е повече от необичайна. Моментът – не съвсем подходящ. А фактът, че и двамата са силно привлечени един към друг е малко смущаващ. Въпреки че напоследък е изправена пред трудности, Бела е оптимистично настроена, приема философски несполуките и вярва, че все някога колелото ще се завърти. Но когато предлага помощта си на Айзък, тя не очаква, че това ще промени напълно живота й. Айзък пази огромна тайна от Бела, но никога не е предполагал, че ще срещне толкова открита, щедра и очарователна жена. Когато тя разкрие истината, цялата магия ще изчезне… Освен ако не успее да я убеди, че между тях се случва нещо, което заслужава да разцъфти.

„Български шевици от русенски регион“ от Здравка Димитрова

Издава: „Софтпрес“
Дата на публикуване: 3 май 2022 г.
Дизайн на корица: Радослав Донев

За книгата: „Български шевици от русенски регион“ е сборник, който включва над 300 български шевици от североизточния край на България и ги представя в детайлни илюстрации и текстове на български и английски език. В продължение на седем години Здравка Димитрова издирва и извезва наново мотиви, които са се срещали по дрехите на нашите прабаби и дядовци. Водена от любовта си към родния край и желанието да съхрани културното наследство на везбеното изкуство, тя отваря прашната ракла, която стои закътана във всеки селски дом.

„Голямата сделка“ от Михаил Добрев

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 3 май 2022 г.
Редактор: Атанас Владиков
Дизайн на корицата: Ириен Трендафилов

За книгата: ​“Това е книга за приятели, познати и всички хора с чувство за хумор. Началните варианти започнаха да се появяват на приказка с няколко приятели в Пловдив, с които се събирахме преди да се появи тази коварна зараза „Ковид-19“. В началото ми се струваше, че тези забавни истории от времето на „Балкантурист“ са просто едни весели истории от моята младост. Но си дадох сметка, че това са не просто весели разкази, а част от житейската история на цяло едно поколение българи. Хората, с които заедно строихме ресторантите, с които правехме своите сватби и тържества; заедно изграждахме курортните комплекси, на които почивахме лятото по морето и карахме ски през зимата. Системата на „корекомите“, от които пазарувахме с валута кока-кола, тоблерони и уискита също беше част от всемогъщия тогава „Балкантурист“…

„Жива” от Ина Ясипова

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 4 май 2022 г.
Отговорен редактор: Христо Блажев
Редактор: Милена Братованова
Коректор: Ния Харалампиева
Дизайн на корица: Фиделия Косева

За книгата: Завладяващият дебютен роман „Жива“ от българската писателка Ина Ясипова е красив разказ за истинската и незабравена България на малките къщи и мъдрите старци, на гордото минало и вечните традиции. За истински важните корени на всеки българин. Роман, който лекува всяка болка. За да открие отново истината в сърцето си, Яна трябва да поеме назад – към миналото и към корените, от които се е опитала да се отскубне. Съдбата ще я отведе в почти обезлюденото село Елици, където красотата на природата, мъдростта на местните и изконните български ритуали отключват отдавна задрямали кътчета в душата ѝ. Селото крие много тайни, а най-странната от тях е, че на това забравено от бога място вековна мистерия от българската история чака да бъде разкрита…

„Денят на мъртвите“ от Ники Френч

Издава: AMG Publishing
Дата на публикуване: 4 май 2022 г.
Превод: Антоанета Тошева
Редактор: Русанка Одринска
Дизайн на корицата: Стоян Атанасов, Kontur Creative

За книгата: Епичният финал на поредицата с Фрида Клайн. Преди десетилетие психотерапевтът Фрида Клайн попада в света на Дийн Рийв – жесток убиец, способен да се представи за почти всеки, човек, който може да изчезне безследно, психопат, следващ Фрида като сянка. Оттогава Фрида работи със, а понякога и срещу лондонската полиция за разрешаването на най-заплетените криминални случаи. Сега тя се укрива, принудена от обстоятелствата и опитваща се да предпази близките си от Рийв. Когато обаче серия от убийства бележи завръщането му, Фрида трябва да излезе на светло, за да се изправи срещу своя враг. Убийствата продължават, посланията стават все по-ясни и Фрида се впуска в опасна игра на котка и мишка. В ума ѝ проблясва една мисъл… която може да е началото на края.

„Междинно кацане“ от Матей Хоржава

Издава: „Ерго“
Дата на публикуване: 5 май 2022 г.
Превод: Маргарита Руменова
Редактор: Мартин Христов
Дизайн на корицата: Йоана Ивова

За книгата: Място на действието на книгата с кратки разкази „Междинно кацане“ са живописните декори на автентичен панелен квартал в грузинската столица Тбилиси. Авторът се лута из неговите улички, из затънтени селца и курортни места в Грузия, сред горите на родния Тршемшин, търсейки своята човешка и родова идентичност.

„Любовта за напреднали“ (комплект) от Светлозар Желев

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 5 май 2022 г.
Корица: Теодор Ушев

За книгата: В тези две неделими части се съдържат гледните точки върху вселените на любовта на близо 90 съвременни български автори. В крайна сметка тя, любовта, е движещата сила на човечеството през всички тези години. Любовта може да бъде религиозна, любовта може да бъде чиста и непорочна, любовта може да бъде плътска, любовта може да бъде разкъсваща, може да бъде даряваща, може да бъде разбираща и споделяна, може да бъде несподелена, болезнена, тежка, разтърсваща, скрита, може да бъде всякаква. Любовта може да бъде и към муза, любовта може да бъде във всяко едно от нещата, които ни заобикалят. То може да ни даде всички тези прекрасни заряди, химически реакции, всички тези избухвания вътре, по невронната ни система, която ни кара да чувстваме любовта.

„Откраднат фокус“ от Йохан Хари

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 5 май 2022 г.
Отговорен редактор: Вера Янчелова
Превод: Ина Димитрова
Корица: Деница Трифонова

За книгата: Нямате ли усещането, че светът е полудял? Че вървим в посока, която не сме избрали сами? Защо не успяваме да се отърсим от масовата хипноза? Истината е, че все повече губим способността си за концентрация и критично мислене. Тийнейджърите не могат да се фокусират върху една задача за повече от 65 секунди, а офис служителите стигат до цели три минути! Защо непрестанно се разсейваме? Ако причината са безбройните устройства, не може ли просто да ги изключим? Оказва се, че не е толкова лесно. Самият Йохан Хари опитва всякакви стратегии да си върне фокуса – включително пълен отказ от интернет в продължение на три месеца – но нищо не е достатъчно ефективно. Затова Хари предприема впечатляващо пътешествие, за да интервюира водещи експерти по въпроса с вниманието и концентрацията. Това, което открива, е изумително и доста плашещо.

„Бавно тлеещ огън“ от Паула Хоукинс

Издава: Ентусиаст
Дата на публикуване: 5 май 2022 г.
Превод: Марианна Панова
Редактор: Мария Чунчева
Дизайн на корицата: Ивайла Пеева

За книгата: Млад мъж е намерен брутално убит в лодката си в лондонския Риджънтс Канал. Скоро се оказва, че три жени са свързани по различен начин с жертвата. Лаура е прекарала с убития последната му нощ. Тя е вечно забъркваща се в неприятности самотна млада жена, която не може да се справи с травма от миналото. Карла е потъналата в скръб леля на убития мъж, която оплаква скорошната смърт и на друг член на семейството. Мириам e любопитната съседка на убития, която очевидно пази тайни от полицията, а горчивият ѝ житейски опит я е научил колко е лесно да се озовеш на грешното място в грешното време. Три жени, които по различни причини преливат от негодувание и търсят възмездие за злото, което им е сторено. А когато става въпрос за отмъщение, дори добрите хора са способни на ужасни дела. Докъде са готови да стигнат, за да намерят вътрешен мир? И колко дълго може да тлее една тайна, преди да запали огромен пожар?

„Семейство лъжци“ от E. Локхарт

Издава: „Издателство Егмонт“
Дата на публикуване: 6 май 2022 г.
Преводач: Йоана Гацова
Редактор: Вили Вълканова
Коректор: Таня Симеонова

За книгата: Неотразимата предистория на феномена „Ние, лъжците“ ще завърне читателите на остров Бийчуд. 27 години по-рано отново се срещаме със семейство Синклер и шокиращите им семейни тайни, които ще останат с вас дълго след последната страница. Отидете там, където се раждат лъжите… Един брулен от ветровете частен остров край бреговете на Масачузетс. Един гладен океан, кипящ от призрачни тайни и тъга. Една огнена, пристрастена наследница. Едно неустоимо, непредвидимо момче. Едно лято на непростимо предателство и фатални грешки. Добре дошли отново при семейството Синклер. Те винаги са били лъжци.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta22q2 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.