fb
Ревюта

„Новото фамилно име“ – заровете вече са във въздуха

4 мин.

Елена Греко продължава да ни разказва наситената със събития и нюанси история на приятелството й с Рафаела Черуло, за която знаем, че в настоящето е изчезнала и е заличила всяка следа за съществуването си. Ако „Гениалната приятелка“ проследи порастването на двете момичета, то „Новото фамилно име“ (изд. „Colibri“) ни води през живота им на млади жени и процеса на откриване и натрупване на нови и нови идентичности.

Сватбата на Лилаедин напрегнат ден, следван от кошмарна нощ, поставя отпечатък върху двете момичета, израснали заедно и надарени с необикновен (за средата, от която произлизат) интелект и живо въображение.

В миг на откровение Лену прозира, че за да постигне дори частица щастие трябва да се изтръгне от лапите на родния си квартал. А докато всички мислят, че Лила е ударила джакпота и е уредила живота си с един добре пресметнат ход, тя осъзнава в колко уродлива лотария е заложила.

В началото на романа Лила признава, че е сгрешила в съзнателните си избори. В края му същата равносметка правят всички, които някога са я обичали.

Двете героини са млади и наивни по свой си начин, „имам“ на едната безсърдечно подхранва „нямам“ на другата. Връзката им е кръг, задвижван от ревност, завист, обич и желание за богатство и велики дела. Връзка противоречива в своята същност, но единствената истинска, облагородяваща отдаденост, до която са се докоснали.

Те бързат да живеят, нямат детство. Събитията в животите им се редуват шеметно. Периоди на щастие, периоди на пълно отчаяние, на вяра в бъдещето и пълна апатия се опитват да заглушат постоянните им пориви към саморазрушение. Събират опит и заедно с него истинските си богатства – разширяват световете и възприятията си и трупат емоции.

…фуриите, които скланят глава пред днешното щастие, за да захранят утрешното насилие.

Дали и двете са осъдени на една и съща посредственост, дали са обречени на изгният в тъжните си домове, задушени от грижи, непосилни дългове и стаени емоции?

Състезанието между младите жени сякаш никога няма да приключи. Но едно лято ще промени всичко. Едната ще изживее страстна любов, другата ще остане с разбито сърце. Връзката ще бъде скъсана.

Лену ще разбере, че запазването на идентичността от миналото й (онова първо истински осъзнато „аз“) е единственият начин да почувства в пълнота това, което й се случва в настоящето. Да приеме себе си като „събирачка на знания“ и да се остави да бъде щастлива с това, което има.

Но душевното спокойствие никога няма да бъде постижимо за нея. Както и за Лила. Защото постоянното търсене на начини и отговори, дързостта и страстта са техните начини да се движат напред, да се справят с предизвикателствата и трудностите. Защо късметът все се усмихва на Лену? Защо лекотата, граничеща с пренебрежение, с която Лила приема успехите й, всеки път я връхлита като леден душ и отмива всяка малка наченка на удовлетвореност? Може би ще разплетем тези загадки в следващите книги от неаполитанската сага.

…на практика ми обясняваше, че нищо не съм спечелила, че в този свят няма нищо за печелене, че животът й е пълен с различни и нетипични приключения точно колкото и моят, и че времето си се изнизва ей така, без смисъл, и че е хубаво просто да се виждаме от време на време, за да чуем как налудничавият звън в мозъка на едната отеква в налудничавият звън в мозъка на другата.

Героините на Елена Феранте изживяват много в „Новото фамилно име“, но имат и още толкова да извървят. Винаги ще съществуват липси, пътят им не може да бъде лек. От тези няколко ключови години от порастването им ще им остане осъзнаването, че е възможно да измислиш роман, но не е възможно да измислиш живота си, защото той е такъв, какъвто е, и въпреки силата на волята е неподвластен на нея.

Хората, които имат значение, не могат да бъде разпознати с очи. Те са отвъд кръвта, отвъд незначителните мисли, които всеки носи в главата си, откриват се в начина, по който отстояват думата си, и в жаждата да съзидават и учат всеки ден.

Не пропускайте и ревюто на Цвети за „Гениалната приятелка“.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!