fb
БиблиотекитеНовини

Нюйоркската библиотека предоставя безплатно забранени книги

2 мин.

В отговор на опитите да бъдат премахнати над 1500 книги от библиотеките в САЩ през последната година, Нюйоркската обществена библиотека стартира кампания да направи част от заглавията достъпни за всички, като ги предоставя безплатно, пише NPR.

Инициативата се нарича „Книги за всички“ и позволява на всеки читател на възраст над 13 години да има достъп до често забранени книги чрез приложението на библиотеката до края на май. В този период отпадат времето за чакане за достъп до книгите и глобите, казаха от библиотеката. Обикновено книгите в Нюйоркската обществена библиотека са достъпни само за нюйоркчани с библиотечна карта.

„Последните случаи на опити и успешна забрана на книги – главно върху заглавия, които изследват раса, ЛГБТК+ проблеми, религия и история – са изключително обезпокоителни и представляват цялостна атака срещу самата основа на нашата демокрация“, каза Тони Маркс – президент на Нюйоркската обществена библиотека.

„Знанието е сила. Невежеството е опасно, поражда омраза и разделение… От самото си създаване обществените библиотеки работят за борба с тези сили като правят всички гледни точки и идеи достъпни за всички“, каза още Маркс.

Сред предоставяните заглавия са „Говори“ от Лори Халсе Андерсън, King and the Dragonflies от Кейсън Календер, Stamped: Racism, Antiracism, and You от Джейсън Рейнолдс и Ибрам Кенди и „Спасителят в ръжта“ от Дж. Д. Селинджър.

Бруклинската обществена библиотека също обяви подобна инициатива, наречена „Книги без забрана“ за лица на възраст от 13 до 21 години.

Американската библиотечна асоциация съобщи по-рано този месец, че е имало 729 опита за спиране на библиотечни, училищни и университетски материали през 2021 г., най-големият брой, откакто организацията е започнала да ги проследява през 2000 г.