fb
Ревюта

Анализ на влюбения мъж, който ти обещава провал

5 мин.

Oбещавам ти провал – Педру Шагаш Фрейташ„Срещаме се, както винаги, в центъра на бездната, вените ти са изпъкнали, приканвам те в пространството вътре в мен, до което дори кожата ти не дръзва да се докосне, и се случва любовта,

Влюбеният мъж е течение в изкуството, което никога не е имало свой собствен манифест, характеристики на стила, най-честно употребявани изразни средства, предпочитани форми или отделен сектор в енциклопедиите по литературознание. Той не се влияе от социални и политически промени, той не пише, за да промени света. Не създава, за да разрушава дотук приетото статукво. Той псува, пише лирична поезия, рисува, плаче, пише автобиографични романи, пише биографични романи за възлюбената си, пише фантастични романи, в която любовта им се е развила по желания начин, пише криминални романи, в която я убива, защото (понякога) любовта убива…

Като цяло влюбеният мъж е странна птица.

Но влюбеният мъж е течение в изкуството, съставено от няколко милиарда представители, което го прави най-сериозното явление, което човек някога може да срещне. И го среща всеки ден. Среща обещанията му за вечност, честност, сигурност, страст, обич, грижа, масаж всяка вечер, секс всяка сутрин. А тази година срещна и обещанието му за провал.

Обещавам да разбирам, обещавам да желая, обещавам да вярвам. Обещавам да настоявам, обещавам да се боря, обещавам да откривам, да уча и да се уча. Всичко това, за да ти кажа, че ти обещавам провал. И Бог да ти е на помощ, ако не ми обещаеш същото. Ако пак се провалиш, кълна се, че ще те обичам завинаги… И тя се провали.

Книгата „Обещавам ти провал“ (изд. „Софтпрес“), написана от португалският писател със завидни физически и писателски качества Педру Шагаш Фрейташ, е художествено произведение, което документира мисъл по мисъл отрязък от съществуването на влюбен мъж. Тя е монолог на двама (или повече) души, които изливат чувствата си в забързани и безкрайни изречения без да правят разлика дали говорят на глас, или на ум. Стилът на Фрейташ е оригинален и новаторски – съчетаващ основите на „потока на съзнанието“ и постмодернизма. „Обещавам ти провал“ не се съобразява с рамките на фабулата като идея, излиза извън тях и гради сюжета си единствено върху емоциите на персонажите си. Те, от друга страна, са неназовани като имена и брой. При всички положения знаем, че са поне двама – един мъж и една жена, които някога са се срещали, обичали, любели и разделяли.

Педру Шагаш ФрейташКнигата е задъхана, разрошена и бурна. Тя съблича кожата, напипва с пръсти пулсиращото сърце на желанието ви, стиска го леко и вие изтръпвате. Знаете, че това ще е страстно изживяване. Виждате го в очите на автора, които не се откъсват от вас. Персонажите в „Обещавам ти провал“ следят вас и вашите мисли. Готови ли сте роман да прави любов с вас?

Какъв шум издава дъждът, когато те прегръщам така?,

има текст за писане, драмата на всеки писател е, че винаги има текст за писане, но това е и неговият късмет, безсмислен съм, но ми се услаждаш,

вчера косата ти миришеше на прегръдка,

сещам се, че няма нос, който някога да е бил по-щастлив, що за неща пиша, божичко, можеше да поразсъждавам върху кризата, върху пазарите и покачването на рейтинга или нещо подобно, но предпочитам да се посветя на смесицата от дъждовни капки на прозореца и тънката струйка пот,която се стича в средата на гърдите ти,

когато спиш, Бог се буди, за да те види как спиш,

Стилът  и идеята на Фрейташ напомнят сборника с разкази „This is how you lose her” на Джуно Диас модерен, безсрамен, прям и в същото време нежен. Наежената мъжка честност избухва в 463 страници описание на любовен провал в Аз-форма, който е достатъчно грандиозен, за да осмисли два човешки живота. Накъсаните фигуративно, но не и смислово изречения, могат да бъдат изваждани от контекста във всеки един момент и да звучат като завършени и стряскащо приложими за всеки любовен живот. Ако една жена влезе в съзнанието на мъжа до себе си и види това, как да не иска да осане там завинаги?

Непоносимо е да те желая така, но е невъзможно да не те желая така.

Обещавам ти провал – Педру Шагаш ФрейташВ същото време в „Обещавам ти провал“ се появява и женски глас, който отговаря на мъжкия. Женският персонаж звучи по-разумно, но и по-скептично. Тя забелязва изстиването на страстта, опустяването на леглото и разпускането на любовните армии.

и това ми е достатъчно, за да знам, че си ти, нико не питам, нито пък искам да знам нещо, има възможност да сме си само ние за няколко минути и съм решена да се възползвам, бъди търпелив и ми покажи какво си научил далече от мен, покажи ми първо порива, а после тишината, но най-вече обещай ми, че никога повече няма да ми обещаваш нищо,

и спази обещанието си, моля те

Поезията в романа е неизбежна. Макар да стои зад всяка страница, тя намира своето специално място в няколко отделни момента. Тогава тя систематизира събраната емоция дотук, смесва я с малко размисъл, изстисква я от излишните сокове и я разстила по белотата на стихотворението. Така книгата обогатявa формата си допълнително и  разнообразява пътуването на читателя през любовните лабиринти на Фрейташ.

„Обещавам ти провал“ е дневник на мъжа, който от вглеждане в любимата си остава сляп за всичко останало. И ако поне веднъж сте обичали истински или поне веднъж сте били обичани, го прочетете. Защото такава любов заслужава произведение на изкуството.