fb
Ревюта

Проклятието на изолацията в „Образована“ от Тара Уестоувър

7 мин.

От излизането ѝ през 2018 г., автобиографичната книга на Тара Уестоувър е във всички световни бестселър класации. Тя е в препоръчителните списъци за четене на уважавани известни личности като Бил Гейтс и Мишел и Барак Обама. „Образована“ (изд. „Enthusiast“, преводач: Илияна Бенова-Бени) предлага на читателя оригинална гледна точка за това в какво може да се превърне животът на едно дете, отгледано в почти пълна изолация от свeта. Книгата е разказ за детството, бягството от семейството и живота на авторката след като е направила всичко възможно, за да продължи по собствения си път.

Да избягаш от дома на семейство Уестоувър е изключително трудно, но да продължиш да живееш без обременеността на присъствието им в мислите ти и с тежестта на завета им е в пъти по-страшно и тежко. Да разкажеш на хората за това кой си, къде и как си израснал, на какви събития си бил свидетел и на кои хора – жертва, това вече е непростимият грях, който ще накара родителите на Тара да се откажат от дъщеря си.

В семейство като нашето няма по-тежко престъпление от това да кажеш истината.

Това споделя Тара Уестоувър в интервю за The Guardian. Защото тя го е направила, извършила е престъплението – написала е книга, за да разкаже за живота си, изкарвайки на показ малкия свят, в който е отгледана.
Тара Уестоувър
(снимка: Jude Edgington)

„Образована“ е разказът на последното от седем деца, родили се под покрива на семейство Уестоувър, в долината на планината Бъкс Пийк, Айдахо. Бащата на Тара – Джийн – е радикален мормон, маниакален на тема конспиративни теории, илюминати, подготовка за Дните на мерзостта и Второто пришествие. Майка ѝ е от добро и образовано семейство, но сякаш забравила за света отвъд изолацията на планината, тя все по-често подкрепя съпруга си, независимо от всичко останало, превръщайки се по този начин в безмълвен съучастник на неговите действия.

Най-страшен враг за Джийн Уестоувър е правителството. В него той вижда само порочност и затова един ден решава да спре по-големите си синове от училище, а по-малките му деца така и не прекрачват прага на институцията. Те трябва да разчитат на домашно обучение без учебници, организирано от майка им, съответно и не предлагащо особена стойност. Освен това, Джийн прави всичко възможно на децата му да не им остава време за подобни дейности. Въпреки всичко, Тара се е научила да чете още на четири години благодарение на един от братята си.

Малкото момиче не познава света отвъд Индианската принцеса, както баща ѝ нарича заобикалящата ги планина. Единствените хора, които е срещала, са членовете на семейството ѝ и други мормони от църквата, която посещава с родителите си. Според Джийн дори и те са недостойни за вярата и за Бога по силата на ред канони, които се спазват само в неговия дом. Тук е моментът да подчертая нещо, което и самата авторка е включила като бележка в творбата си – „това не е история за мормонизма. Нито пък за която и да било друга форма на религиозна вяра.“ Въпреки това, ще научите много за живота и философията на мормоните.

Тара Уестоувър
(снимка: Хил Обри Ситингс)

– Доктори и лекарства – продължи татко, повишавайки тон. – Това е техният бог и те развратничат за него.

Модерната медицина е враг в този дом, но нужда от лекарски грижи непрекъснато има. Докато децата работят на сметището за скрап, за баща им не съществува по-важно нещо от бързината, с която се върши работата. А за да я има високата скорост, сигурността е отсъстващ елемент. Затова инцидентите са чест гост в къщата на Уестоувърови, давайки възможност на майката на Тара да развива билкарските си умения. Едва десетгодишна, самата Тара спира да си играе на сметището и започва да работи там за баща си.

„Бях навлязла в една нова реалност. Виждах света през очите на баща ми. Виждах ангелите – или поне си представях, че ги виждам – да ни наблюдават как работим, пристъпваме напред и хващаме акумулаторите и назъбените стоманени тръби, които татко хвърляше от другия край на сметището. Спрях да му викам, когато го правеше. Вместо това започнах да се моля.“

Книгата е написана със замах и талант на един образован човек. Такъв, който е избрал себе си и е започнал да се бори срещу собствената си ограниченост, наложена му от средата, веднъж осъзнал, че тя го определя и чертае границите на живота му. Човек, издигнал се от дъното до забележителен студент в университетите Кеймбридж и Харвард.

Семейство Уестоувър
(снимка: Пол Харис)

„Образована“ е разделена на три части, открояващи етапи от развитието на главната героиня, които ни дават ясна представа за различията между нея и бъдещите ѝ съквартиранти или колеги в университета. Съвсем осезаема е и разликата между родителите ѝ и хората, които наистина я подкрепят, без да имат каквато и да е полза от това.

Не по-малко шокиращо за мен е да знам, че майката на Тара е написала своя книга (Educating), в опит да опровергае думите на дъщеря си и да защити останалата част от семейството си, като покаже другата страна в отношенията им. Още в „Образована“ става въпрос за успешния бизнес с чудотворните тинктури на Фей Уестоувър и изобилието, което възцарява в дома на Уестоувърови от един момент нататък. Според едно от ревютата за Educating, които четох, Вал Уестоувър (истинското име на бащата) е написал предговора на книгата и общува с читателите на самоиздадената книга, а фирмата за тинктурите е на негово име. Той очевидно е успял отново да обработи мислите на съпругата си и едната си дъщеря, за да ги накара да му прехвърлят бизнеса си, убеждавайки ги, както само той умее, че те са постигнали всичко благодарение на него.

Да, наистина, всяка монета има две страни и нещата, които разказва Тара, може да не са стопроцентови факти, но вярвам, че това е нейната истина. Не съм против някои от методите на семейство Уестоувър (например домашното обучение, защото има добри примери в тази посока), но благодарение на „Образована“ видях колко остър нож може да бъде този избор за децата, ако израстват в неблагоприятна среда.

Препоръчвам ви да прочетете автобиографичната книга на Тара Уестоувър. Самата аз се въздържам от покупка (от Amazon) на книгата на Фей. Не бих искала да ѝ позволя да ми промие мозъка с убедителното си отричане и извъртане на описаното от Тара. Хора, които прилагат методи за психологически тормоз като Вал (Джийн), Шон (братът, който физически и психически малтретира Тара пред широко затворените очи на майка им) или Одри (сестрата, която избира да забрави какво е научила от страх да не бъде отхвърлена от семейството) трябва да бъдат държани на възможно най-голямо разстояние, за да запазим собствения си разсъдък.

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta21q1 при завършване на поръчката си. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на “Аз чета”.

Вижте също и материала ни с цитати от „Образована“, както и този откъс.

А тук можете да прочетете ревюто на Любо от bookadventureclub.