fb
БългарияНовини

Обучение за насилието в литературата помага на жертви на тормоз

2 мин.

Психолог показва как писането и литературата помагат за преработването на психическата травма след преживяно насилие. Това е и само един от въпросите, които ще бъдат засегнати в рамките на безплатното интерактивно обучение „Насилието в литературата и неговите проекции в киното и на театралната сцена. Ефективност на гражданските организации, ангажирани с дейности за редуциране на домашното насилие”. Лектор е Олга Минева, психолог и създател на фондация EMPROVE. Срещата ще се състои на 2 март, сряда, от 18:30 ч. във Facebook страницата на платформата АртАкция.

„Мисията на фондация Emprove кореспондира с един извънредно наболял проблем в българското общество: физическия и моралния тормоз на жени и момичета. Целта е да се повиши осъзнатостта за най-ранните прояви на насилие във взаимоотношенията, да се променят обществените нагласи, както и да се подкрепят жени и девойки, преживели насилие“, обясниха организаторите.

По време на обучението ще бъдат засегнати и въпросите: как изкуството пробужда желание за промяна, силата на отчаянието, или как жертвата може да се превърне в „Жена Survivor“, какви са първите признаци, че сме във връзка с насилник, границата между любовта и насилието, кинопроекта „РаноБудна: Пробуждане“, обсъждане на добри примери в съвременното кино, които насочват публичното внимание върху домашното насилие.

Олга Минева е организационен психолог с научни степени по спец. „Психология“ от университета в Хайделберг, Германия и „Организационна психология“ от Лондонския университет. Отдадена е на каузата за справедливо овластяване на жените и на борбата с домашното насилие. Отличена е с наградата „Застъпник на годината“ на Български хелзинкски комитет. Олга вярва, че изкуството има незаменима роля в социалната промяна – продуцент е на късометражния клип „РаноБудна: Пробуждане“, награден на фестивала Catharsis в Русия.