fb
НовиниПо света

Обявиха финалистите за наградата Costa за 2019

3 мин.

Петимата финалисти за престижната британска литературна награда Costa бяха обявени, по традиция, в предаването Front Row на BBC Radio 4, научаваме от Publishing Perspectives. Всички те получават награда от 5000 лири, а големият победител ще получи допълнително 30 000 лири на официалната церемония на 28 януари в Лондон.

Литературното състезание се провежда за 48-и път. В него имат право да участват автори, които живеят в Обединеното кралство и Ирландия. Книгите претенденти са избрани от 701 заглавия. Те трябва да са публикувани през 2019 г. и да влизат в една от петте категории: дебют, най-добър роман, биографии, поезия и детски книги.

Ето и победителите в категориите:

 

Дебют

Сара Колинс за The Confessions of Frannie Langton 

Готически романс за взаимоотношенията между ямайска прислужница и нейната господарка французойка. Действието се развива през 19 век в Лондон. Колинс е адвокат, който работи предимно в сферата на човешките права, и по-специално правата на жените, децата и ЛГБТ хората в карибския регион. Тя е една от трите дебютиращи автори, спечелили в категориите тази година.

 

Най-добър роман

Джонатан Ко за Middle England

Книгата описва модерните промени в Англия – “нацията в криза”, както Publishing Perspectives цитирар ревю за произведението. Темата за Брекзит е засегната с чувство за хумор, през сюжетните линии, обвързващи няколко съвременни двойки. Ко е автор на 13 романа, включително The House of Sleep и The Rotters’ Club.

 

Биографии

Джак Феъруедър за The Volunteer: The True Story of the Resistance Hero who Infiltrated Auschwitz

Феъруедър е бивш военен кореспондент, който заминава с британската армия в Ирак през 2003 г. В книгата си той пише за мисия от 1940 г., в която се разкрива съдбата на хиляди хора, затворени в концентрационен лагер след нацистката окупация на Полша.

 

Поезия

Мери Джийн Чан за Flèche

Chan е редактор и преподавател по творческо писане в Oxford Brooks University в Лондон. Като поетически критик, тя пише за Guardian Review, The Poetry Review и Poetry London. Flèche е дебютът ѝ, определен за една от най-добрите книги за 2019 г. от The Guardian.

 

Детски книги

Джасбиндър Билан за Asha and the Spirit Bird

Историята разказва за малката Аша, която е водена от магическа птица в пътешествие, което цели да открие нейния баща и да спаси дома си от хора, на които семейството дължи пари. Авторката е родена в областта на Хималаите, от 2017 г. учи в Bath Spa University и печели договор за издаване на нейно произведение с конкурс. Нейната книга е третият дебют сред победителите в петтер категории на наградата Costa за 2019 г.

Снимка на публикацията: Publishing Perspectives