fb
НовиниПо света

Обявиха краткия списък за наградата Ханс Кристиан Андерсен 2022 г.

2 мин.

Международният съвет за книгите за млади хора с обяви краткия списък за наградата Ханс Кристиан Андерсен за 2022 г.

Наградата IBBY Ханс Кристиан Андерсен, учредена през 1956 г., е най-престижното международно отличие за детска книга в света. Предишни победители включват имената на писателите: Ерих Кестнер (Германия), Цао Венсюан (Китай), Астрид Линдгрен (Швеция), Джани Родари (Италия), Ана Мария Мачадо (Бразилия) и Маргарет Махи (Нова Зеландия).

Тази година краткият списък за 2022 г. включва следните:

Автори

Мари-Од Мюрел от Франция

Мария Кристина Рамос от Аржентина

Фатима Шарафедин от Ливан

Петер Светина от Словения

Аника Тор от Швеция

Маргарет Уайлд от Австралия

Илюстратори

Беатрис Алеманя от Италия

Рьоджи Араи от Япония

Ивона Хмелевска от Полша

Густи от Аржентина

Сузи Лий от Република Корея

Сидни Смит от Канада

Джунко Йокота

Джунко Йокота от САЩ беше избрана за председател на журито за 2022 г. и ръководи 10-членната комисия по избора. Критериите, използвани за оценка на номинациите, включват естетическо и литературно качество, както и актуалност и иновативност на произведението; способността да се види гледната точка на детето и да се предизвика любопитството му; релевантността на произведенията за децата и младите хора.

„Беше забележително да работя с толкова завършено жури. Въпреки че идват от толкова много различни култури и среди, имаше изненадваща степен на консенсус. Изпитахме дълбока признателност за многото прекрасни кандидати, чиито произведения имахме привилегията да изучаваме”, каза Йокота след срещата.  

Двамата победители ще бъдат обявени на пресконференцията на IBBY на 21 март 2022 г. на Международния панаир на детската книга в Болоня. Медалите и дипломите ще бъдат връчени на победителите по време на 38-ия конгрес на IBBY в Путраджая, Малайзия, по време на Световния конгрес на IBBY, между 5 и 8 септември 2022 г.