fb
НовиниПо света

Обявиха носителя на най-голямата наградата за поезия в Обединеното кралство

1 мин.
Nail Kambel

eduin morganШотландският поет Найъл Кембъл е носител на наградата „Едуин Морган”, съобщава The Guardian. Отличието носи името на един от най-прочутите шотландски поети Едуин Морган и се връчва заедно с чек на стойност 20 хиляди паунда, най-голямата сума, връчвана за подобна награда във Великобритания.

Кембъл спечели наградата със своята поема „Лунен прилив” (Moontide), която разказва за невероятната природа на родния му остров – Хибрайдс (Hebrides). Тя е публикувана през месец април и вече се радва на голяма популярност на Острова. Кембъл, който е на 29 години, твърди, че това е най-големият успех в живота му след раждането на 5-месечния му син.

Отличието „Едуин Морган” се връчва от 2008 година, като от 2012 г. наградата се раздава на всеки 2 години. Тя има за цел да подкрепи млади шотландски поети до 30-годишна възраст, които се отличават с безспорен талант и оригинални идеи. Наградата се финансира от фонда „Едуин Морган” и се връчва след селекция от професионално жури. Тази година то беше в състав от поетите Стюарт Кон и Джен Хадфийлд. Отличието беше връчено в рамките на Международния фестивал на книгата в Единбург.