fb
БългарияНовини

Олга Токарчук и Георги Господинов излизат на една сцена в „Литературни срещи“

5 мин.
Олга Токарчук/Снимка: Jacek Kołodziejski

Нобелистката Олга Токарчук пристига в София на 10 и 11 юни, за да вземе участие в най-новата поредица от събития на Фондация „Прочети София“ – „Литературни срещи“, на която „Аз чета“ е медиен партньор. Посещението на световно признатата полска писателка ще започне на 10 юни от 11 ч., когато на тържествена церемония в Аулата на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще получи почетното звание „доктор хонорис кауза“. В традицията на церемонията, носителката на Нобелова награда за литература през 2018 г. ще произнесе и специално подготвена реч за събитието.

Георги Господинов/Снимка: Dirk Skiba

Писателският разговор между Олга Токарчук и Георги Господинов ще бъде в същия ден от 19 ч. в РЦСИ „Топлоцентрала“. Двамата автори ще дискутират различни художествени аспекти на творчеството им, значението на социалното, политическото, обкръжаващото и днешното за тяхната работа. Тази подчертана многостранност на срещата ще е опит да се надскочи форматът на обичайните представяния на писатели и поети и да се допусне публиката по-навътре в техния идеен и творчески свят, в различните авторски перспективи и мотивации. Срещата ще продължи с разговор с публиката. Водещ на цялата вечер ще бъде журналистът и поет Димитър Кенаров.

Втората вечер от летните „Литературни срещи“ ще бъде на 11 юни. Събитието ще започне в 18 ч. и ще продължи чак до 1 ч. Още в началото на програмата на този 7-часов литературен колаж, разположен из пространствата на Центъра за съвременни изкуства „Топлоцентрала“, ще бъде дискусията с участието на Олга Токарчук, философа Боян Манчев, кураторката Владия Михайлова и компютърния лингвист Александър Попов. Тя ще е посветена на границите на изкуствата и неин модератор ще бъде литературната теоретичка и авторка на две поетични книги Камелия Спасова.

Вечерта ще се превърне в лабиринт от различни елементи, които ще позволяват лични, интересни и съвсем неочаквани срещи с литературата, в които публиката ще е активен участник. Всеки от посетителите сам ще избира на кои събития от програмата иска да присъства. През останалото време може да бъде в някоя от тематичните интерактивни или релакс зони или при Литературния бар.

Публиката няма как да пропусне книжарницата, проекта „Книгоразделители“ на визуалната артистка Мария Налбантова и изложбата на илюстраторката Таня Минчева, посветен на кориците и илюстрациите в книгите на Олга Токарчук. Тази неформална атмосфера позволява всеки с лекота да поговори с двете художнички или пък да изпробва езиковия си талант, дори и без да знае полски език, като се включи в преводаческите експерименти на Фондация „Следваща страница“ и Къщата за литература и превод. В интерактивното пространство „Място за превод“ ще бъде отделено специално време на литературния превод и преводачите на Олга Токарчук на български и на други езици. Там публиката ще може да се срещне с техните идеи и разкази за работата си по преводите на полската писателка.

Eдинствено по време на „Литературните срещи“ ще видим театралния пърформанс на режисьора Марий Росен, в който участват Александър Митрев и Жана Рашева, а автор на звуковата среда е композиторът Мартин Каров. Специално създаден за събитието, той включва текстове от „Чудати разкази“ на Олга Токарчук. Отново по негова идея е и интерактивната инсталация „Гардеробът“ по едноименния разказ на полската писателка, която може да се активира само от публиката.

Цялата визуална средна на „Литературните срещи“ е специално създадена от двамата сценографи от творческия колектив „Съпромат“ – Михаела Добрева и Борис Далчев. Тяхно дело ще е и интерактивната инсталация „Литературен рубикуб“, в която публиката трябва да открие стихотворението или да „подреди“ свой стих от думите на различните кубове.

Планирани са и три литературни четения. Участници в тях ще са поетите и писателите: Димитър Кенаров, Йоана Елми, Надежда Радулова, Албена Тодорова, ВБВ, Момчил Миланов, Наталия Иванова, Йорданка Белева, Лилия Трифонова и Никола Петров.

Поезията ще бъде акцент във видео триптиха „Друга светлина“, създаден от художниците Ралица Тонева и Спартак Йорданов. Трите видео миниатюри включват стихове от поетите Радослав Чичев, Илко Димитров и Цвета Софрониева, с гласовете на актьорите Елена Димитрова, Цветан Алексиев и Юлиана Сайска и музиката на Любомир Брашненков и Ангел Додов. За „Друга светлина” е еднакво вярно, че е произведение в сферата на литературното изкуство, на живописта или на аудио-визуалните форми.

Фондация „Прочети София“ организира отново и формата „Бързи срещи“. Тази много специална лична среща с тема, час и ограничено време със Стефан Иванов, Владимир Полеганов, Стефан Русинов и др. ще бъде единственото събитие със задължително предварително записване.

Юнските Срещи ще завършат на сцената на Литературния бар с едночасово парти на DJ Clipper от Disco Comrades.

Следващото събитие от „Литературните срещи“ ще бъде през ноември, отново в „Топлоцентрала“ и в съвсем различен формат, допълниха организаторите.

ПРОГРАМА

10 юни 2022 | 11:00 ч.

Връчване на почетното звание „доктор хонорис кауза“ на СУ „Св. Климент Охридски“ на Олга Токарчук
Място: Аула на СУ “Св. Климент Охридски”
Вход свободен

10 юни 2022 | 19:00 ч.

Среща с писателите Олга Токарчук и Георги Господинов
Разговор с публиката
Водещ: Димитър Кенаров
Място: РЦСИ „Топлоцентрала“ | Зала 1
Вход свободен

11 юни 2022 | 18:00 – 01:00

Място: РЦСИ „Топлоцентрала“
Билети: 15 лв. | EPAYGO
дискусия, театрален пърформанс, литературни четения, бързи срещи, изложби, поетически видео триптих, място за превод, книжарница, тематични интерактивни зони, специална визуална среда, литературен бар, парти
с участието на Олга Токарчук