fb
НовиниПо света

Разказ на Олга Токарчук сред носителите на наградата „О. Хенри“ 2022

3 мин.

Полската писателка и нобелов лауреат за литература Олга Токарчук е сред тазгодишните носители на наградата „О. Хенри“ за 2022 г., която се присъжда за най-добър разказ. Избраната кратка история е позната на българските читатели под заглавието „Шевовете“ и е част от „Чудати разкази“ на Олга Токарчук, издадени в от ICU, с преводач Силвия Борисова.

Разказът на Олга Токарчук, заедно с още 10 забележителни истории в превод влизат в тома за 2022 г. Това означава, че половината от печелившите истории тази година са в сътрудничество с талантливи преводачи, които дават възможност на читателите на английски да се насладят на художествена литература, първоначално създадена на бенгалски, гръцки, иврит, норвежки, полски, руски и испански. Темите на тазгодишните двадесет печеливши истории са предвидимо разнообразни, но мнозина засягат пандемията, любовта и загубата, въпреки че има и хумор и тяхната привлекателност е универсално човешка.

„Читателите на английски език са разчитали на преведени истории още от Библията, но преводите отдавна са на по-задно място в нашата култура. Ако историите ни дават прозорец, през който за момент да влезем в душата на друг човек, тогава преведените истории магически надхвърлят границите на езика, който е оформил нашето съзнание“, каза Джени Минтън Куигли, редактор на „Най-добрите кратки истории на годината: Носителите на наградата „О. Хенри“.

Награда „О. Хенри“ е учредена през 1919 г. и се връчва ежегодно на автор за най-добър разказ, публикуван в американско списание. Първият сборник с наградата на О. Хенри, публикуван през 1919 г., изключва всички неамерикански писатели. През следващите десетилетия е направено поне едно разширение на правилата за участие. През 90-те години наградата е отворена за канадски писатели. През 2003 г. се допуска разглеждането на всички англоезични писатели, появяващи се в северноамериканските публикации, независимо от гражданството. Докато се достигне до днес, когато в сборника влизат и преведени разкази.

Носителите на наградата „О. Хенри“ за 2022 г.

Алехандро Замбра, превод от испански от Меган МакдауълScreen Time, The New York Times Magazine

Даниел МейсънThe Wolves of Circassia, Zoetrope

Тере Давила, преведен от испански от Ребека Хансенс-Рийд – Mercedes’s Special Talent, The Offing

Джоузеф О’НийлRainbows, The New Yorker

Шантека СигърсA Way with Bea, The Paris Review

Олга Токарчук, преведен от полски от Дженифър КрофтSeams, Freeman’s

Йоханка ДелгадоThe Little Widow from the Capital, The Paris Review

Ешкол Нево, преведен от иврит от Сондра СилвърстънLemonade, Guernica

Пеми АгудаBreastmilk, One Story

Амар Митра, преведен от бенгалски от Аниш ГуптаThe Old Man of Kusumpur, The Common

Христос Иконому, преведен от гръцки от Карън ЕмерихWhere They Always Meet, The Yale Review

Яника ОзаFish Stories, The Kenyon Review

Владимир Сорокин, превод от руски от Макс ЛоутънHorse Soup, n+1

Франсиско ГонсалесClean Teen, Gulf Coast

Мишел Ниева, превод от испански от Наташа УимърDengue Boy, Granta

Чимаманда Нгози АдичиZikora, Amazon Original Stories

Гунхилд Йехауг, преведен от норвежки от Кари ДиксънApples, Freeman’s

Дейвид РайънWarp and Weft, Harvard Review

Лори МурFace Time, The New Yorker

Саманта Швеблин, преведен от испански от Меган МакдауълAn Unlucky Man, McSweeney’s Quarterly Concern


Можете да поръчате „Чудати разкази“ и всички други книги на издателство „ICU“ от сайта им с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си. Или от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta22q2 при завършване на поръчката си. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на “Аз чета”.