fb
БългарияНовини

Олга Токарчук и колаж от събития в програмата на „Литературни срещи“ на 11 юни

7 мин.

Първото издание на „Литературни срещи“ продължава на 11 юни със 7-часов колаж от събития и срещи с литературата във всички пространства на РЦСИ „Топлоцентрала“. Цялата визуална среда на пространството ще бъде съдадена от Съпромат. Билети за цялата вечер можете да вземете тук. Началният час е 18:00.

В 18:00 часа ще имате възможност да разгледате всички книги на Олга Токарчук, издадени на български език, да видите и чуете нейни преводачи от целия свят и да се включите в неформална дискусия между преводачи-полонисти върху трудно преводимите думи и изрази на Олга Токарчук, подбрани от редактори специално за целта.

Релакс зона с мебели “Виденов” // Фоайе, етаж 1 и Тераса
Литературен рубикуб // Открит театър
Интерактивна инсталация, в която публиката трябва да открие стихотворението на куба или да “подреди” свой стих от думите на различните кубове. “Книгоразделители” // проект на Мария Налбантова // Фоайе, етаж 2
Възможност за среща с художничката от 18:00 ч.

Илюстрации и корици на книгите на Олга Токарчук // изложба на Таня Минчева // Зала 4
Възможност за среща с художничката от 18:00

Литературен бар // етаж 2
Гардеробът // Зала 2
по идея на Марий Росен
визуална среда: Съпромат
композитор: Мартин КаровИнтерактивна инсталация по едноименния разказ на Олга Токарчук, която се активира от активното включване на самите посетители.

✦ 18:30 – 20:00 // Тераса
„Отвъд. За границите на изкуствата“
Дискусия с участието на Олга Токарчук
Модератор: Камелия Спасова
Участници: Александър Попов, Боян Манчев, Владия Михайлова По време на гостуването на Олга Токарчук на „Литературните срещи“ ще поставим нейното творчество в широката рамка на превода и прехода между изкуствата. Романите, разказите и критическите есета на Токарчук не се страхуват да мислят съвремието с неговите критични зони, както и да намират езика, деликатен и пластичен, с който да назовем травмите и тревогите си, жалбите и желания си.

Изходната точка на разговора с Олга Токарчук, философа Боян Манчев, кураторката Владия Михайлова и компютърния лингвист Александър Попов е въпросът за вътрешните и външните граници на изкуствата. Неин модератор ще бъде литературната теоретичка и авторка на две поетични книги Камелия Спасова.

Какво може да ни разкаже един роман, стихотворение, картина, снимка, театрална постановка, филм, танц?

Но това значи да се питаме какво не може да улови дадена творба? Могат ли вътрешните граници на литературата да се преодолеят със скок към друго изкуство, а и каква е природата на този скок: превод, метаморфоза или екфраза? Къде се очертават външните граници на изкуствата и се минава към другите сфери на философията, точните науки, политическите дебати или виртуалната сфера на социалните мрежи? Какви са стаите на отделните изкуства – библиотеки, музеи, галерии, театри, киносалони? И имаме ли социално въображение да изобретяваме нови места?

По какъв начин средствата на едно изкуство се използват в друго? Как научни факти стават основа на художествени произведения, но и как научната фантастика вече е измислила света, в които обитаваме ведно със сценариите за предстоящото?

В крайна сметка творбите гравитират около едно невидимо поле, в което искат да назоват онова, което е безпримерно, непредставимо и невъобразимо. Ясно е, питаме се къде е това „отвъд“ границите.

✦ 20:20 – 20:40 // Тераса
Камерно литературно четене
Димитър Кенаров
Йорданка Белева
Надежда Радулова

✦ 20:50 – 21:50 // Тераса, Зала 1
“Чудати разкази” // театрален пърформанс
режисьор: Марий Росен
визуална среда: Съпромат
звукова среда: Мартин Каров
актьори: Жана Рашева и Александър МитревТри истории от “Чудати разкази” на Олга Токарчук са в основата на един театрален пърформанс замислен от режисьора Марий Росен и сценографите от творческия колектив “Съпромат” – Михаела Добрева и Борис Далчев. Автор на звуковата среда е композитора Мартин Каров.

Актьорите Жана Рашева и Александър Митрев като двама паноптични разказвачи ще преведат зрителите през световете на трите разказа. Като следи от преминаването през чудатите им земи ще останат три инсталации, с които зрителите ще могат да влизат в интеракция след края на пърформанса. Самостоятелно, като свят затворен сам в себе си, ще функционира инсталацията “Гардеробът”. Базирана на разказ от друг сборник на Олга Токарчук, тя ще се активира от любопитството и активното включване на самите посетители.

✦ 22:00 – 23:00 // Зала 4

Бързи срещи Лично време с писател, преводач или учен по избрана от тях тема. Участници:

Богомил Пешев (невробиолог): „Ароматите: Модулатори на човешката памет и емоции“

Владимир Полеганов (писател): „Към Другия през литературата: Преосмисляне отношението на хората към животните и мястото ни в света“

Михаела Кирилова (хидробиолог): „Бактериите като аналог на човешките общества“

Наско Стаменов (химик и учител): „Смъртта на зубъра: Има ли място за енциклопедисти в модерния свят?“

Спас Керимов (предприемач в биотехнологичния сектор): „Асортимент от безсмъртия“

Стефан Иванов (поет и драматург): „Под повърхността: Нуждата от диалог за паметта“

Стефан Русинов (преводач от китайски език): „Бог на синтеза, бог с чувство за хумор, бог, склонен към лъжа и измама“ – за усвояването, приласкаването и шмекеруването в превода“

С предварително записване. В партньорство с RATIO

✦ 22:15 – 22:45// Открит театър
Камерно литературно четене
Албена Тодорова
ВБВ
Момчил Миланов
Наталия Иванова

✦ 23:00 – 23:20// Зала 2
Поетически видео триптих “Друга светлина”
художници и видеообработка: Ралица Тонева и Спартак Йорданов
Поезия на Илко Димитров, Радослав Чичев, Цвета Софрониева
Актьори: Елена Димитрова, Цветан Алексиев, Юлиана Сайска
Музика и звукообработка: Любомир Брашненков и Ангел Додов „Друга светлина” е видео триптих върху съвременна българска поезия. Тази малка прожекция от три части обединява работата на артисти, които се занимават с литература, визуални изкуства, музика.
Трите видео миниатюри включват стихове от поетите Радослав Чичев, Илко Димитров и Цвета Софрониева с гласовете на актьорите Елена Димитрова, Цветан Алексиев и Юлиана Сайска и музиката на Любомир Брашненков и Ангел Додов. Видеата са заснети изцяло аналогово, със средствата на специфична авторска техника на базата на „живопис под камера”, която художниците Ралица Тонева и Спартак Йорданов разработват през годините като експериментират под камера с течности, пигменти, субстанции и разнообразни материали.Изкуствата, замесени в триптиха, функционират едновременно и равнопоставено. За „Друга светлина” е еднакво вярно, че е произведение в сферата на литературното изкуство, на живописта или на аудио-визуалните форми. Творбата работи с асоциативните движения между текст, звук и изображение в думите, ритъма, гласа, тембъра, субстанцията, цвета и композицията. Светлината е градивен елемент на абстрактната композиция, както и водеща нишка в поезията.

✦ 23:30 – 23:50// Сцена-бар
Камерно литературно четене
Йоанна Елми
Лилия Трифонова
Мартин К. Илиев

✦ 00:00 – 01:00 // Сцена-бар
Закриващо парти с Clipper от Disco Comrades–
„Литературни срещи“ 2022 са част от Календара на културните събития на Столична община 2022 г. и се осъществяват с финансовата подкрепата на Министерство на културата, Столична програма „Култура“, Полски институт в София.Театралният пърформанс „Чудати разкази“ се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.Партньори на събитието са Фондация „Следваща страница“, Къща за литература и превод, Ratio, Мебели Виденов, МетрорекламаС медийната подкрепа на: Impressio, dir.bg, Артакция, Виж, Портал Култура, Въпреки, Ателие, Аз чета, Литературен вестник, ArtCast, Jasmin, Лицата на града, 7arts, Mika Magazine, Кафене.бг