fb
НовиниПо света

Откриха изгубени страници от първия роман в света

1 мин.

В килер в Токио, Япония са открити няколко изгубени страници от първия роман в света, съобщи британското издание The Guardian.

Книгата The Tale of Genji е завършена около 1010 година от жена на име Мурасаки Шикибу, а действието се фокусира върху живота на Генжи, син на император. Смята се, че оригиналът вече не съществува, но за най-старите версии на книгата се приемат нейните преписи от поета Тейка, който умира през 1241 година.

До този момент само за 4 глави от историята, съдържаща общо 54 глави, е потвърдено категорично, че са преписи на Тейка, но след откритието в Токио, известните на света глави от книгата станаха общо пет.

Страниците са открити в килер в дома на Мотофуи Окочи, потомък на някогашен феотдален владетел в префектурата Айчи. Експерти от Reizeike Shiguretei Bunko, фондация, която се занимава с опазването на културното наследство, вече са потвърдили автентичността на страниците, но според тях има и някои граматични различия между тях и останалите открити текстове. Японски медии съобщават, че страниците са били притежание на семейство Окочи в продължения на столетия – от 1743 година досега.

А ето и няколко снимки от сайта на Британския музей на илюстрации към книгата, направени през 17 век.

Източник на снимката за статията: Pixabay