fb
БиблиотекитеНовини

Откриват паметник на Иван Пейчев в Шумен за 100-годишнината от рождението на поета

1 мин.

Иван ПейчевС откриване на паметник Иван Пейчев в Шумен и провеждането на национална конференция в областния град, посветена на творчеството му, ще бъдат отбелязани 100 години от рождението на поета. Монументът ще бъде издигнат на 9 декември пред  Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“, а форумът ще се състои в същия ден с тема „Непосилната лекота на свободата“. Това съобщи на пресконференция заместник-кметът по образование и култура на Община Шумен Найден Косев, цитиран от БТА.

На 7 декември в книжен център „Гринуич“ в София проф. Добрин Добрев ще представи издадените два тома със стихове на Иван Пейчев и литературни анализи на творчеството му. Книгите ще имат представяне и в Регионалната библиотека в Шумен на 8 декември. Тогава в културната институция ще бъде открита изложба за живота и творчеството на Иван Пейчев, поясни Косев.

Иван Пейчев е роден на 16 декември 1916 г. в град Шумен. От 1939 до 1948 г. публикува епизодично произведения и сътрудничи на в. „Отечествен фронт”, „Работническо дело” и в. „Стършел”. През 1942 г. пише първата си пиеса „Трите прилепа”, а през 1964 г. завършва пиесата „Всяка есенна вечер“, която е превеждана, издавана и поставяна в чужбина. През 1958 г. дебютира като драматург с пиесата си „Ковачи на мълнии“. От 1966 г. работи като драматург в Сатиричния театър в София.

Пейчев е автор на стиховете на някои от най-емблематичните български песни като „Адаптация” и „Далечно”, изпълнени от Васил Найденов и Нели Рангелова. Умира след продължително боледуване на 9 юли 1976 г. в София.