fb

Книжарници "Хермес" препоръчват, виж какво!

Ревюта

„Отровните родители“ може да са твоите родители. А ти какъв ще бъдеш?

7 мин.

Само преди няколко седмици издателство „Бард“ пуснаха на българския пазар второто издание на една изключително важна книга. Неслучайно уточнявам, че става въпрос за България, защото „Отровните родители“ от Сюзън Форуърд е публикувана в САЩ още през 1989 година! Цели 13 години по-късно, през 2002-а, „Бард“ се осмелява да я предложи у нас.

Не мога да кажа в какъв тираж е била разпространявана преди, но смятам, че и тогава, и сега много голяма част от българските читатели не са готови за този труд. Нашата народопсихология е толкова отровена, че тепърва започваме да се учим как да изправяме глави, да се борим, да изтръгваме малко по малко наследения гнет от себе си, за да не го предаваме на собствените ни деца. За да имаме всички ние по-добър живот.

Доколкото разбирам от интернет, издателство „Ciela“ също са разпространявали книги на авторката, които отдавна не могат да бъдат закупени. Опасявам се, че заглавия като „Отровните роднини“ и „Мъжете, които мразят жени и жените, които ги обичат“ трудно намират пътя си към домовете, в които има най-голяма нужда от тях. Силно се надявам новото издание на „Отровните родители“ да бъде популяризирано, за да може по-лесно да достигне до потребителите.

Децата, които не са били насърчавани да опитват, да изследват, да майсторят, да поемат риска от неуспех, нерядко се чувстват безпомощни и неадекватни. Това на свой ред затруднява съзряването им. Като юноши, а впоследствие и като възрастни, мнозина от тях така и не надрастват нуждата от непрекъсната родителска насока и контрол. В резултат на това родители им продължават да се месят в живота им, да го манипулират и твърде често да го доминират.

Тази книга не се предлага като лекарство, което да разреши проблемите ви, нито е гумичка за изтриване на миналото, от което бягате. Тя обаче може да бъде спасителното въже и мостът, по който да преминете, за да оставите сегашното си положение зад гърба си. Това е един от многото наръчници за самопомощ на пазара, които често подминаваме с пренебрежение. Смятам, че заслужава много повече доверие. Вярвам, че ще се отплати на всеки, който се осмели да признае пред себе си, че има нужда от него.

Колкото и странно да звучи, „Отровните родители“ ще ви помогне да се преоткриете и да се самоосъзнаете. Доктор Сюзън Форуърд ще ви насърчи да разкъсате оковите около душите си, като ви разкрие множество случаи на нейни пациенти, потърсили специализираната й психотерапевтична практика, за да подобрят качеството си на живот. Голяма част от тези хора изобщо не предполагат откъде започват трудностите им. Заслепени от възпитанието, религиозната и фанатична любов към родителите, много от тях дори не подозират, че точно в лицето на семейството си са срещнали най-големия си враг… Най-често отричат, че имат проблеми, защото дори не осъзнават пагубното въздействие върху себе си.

Кои родители всъщност са отровни? Всички ли? Не са ли хора, нямат ли право на грешки?

Разбира се, че не съществуват перфектни родители. Естествено, че всяко човешко същество греши, било то и по отношение на отглежедането на поколението си. За съжаление, децата възприемат за съвсем нормални и най-болните взаимоотношения и прояви на роднините си, защото нямат база за сравнение. В огромна част от случаите децата смятат, че носят вината за проблемите на възрастните или че носят отговорността и силата да ги разрешат. Не е трудно да се сетите как се чувстват, когато осъзнаят, че не могат да променят каквото и да било сами, но и че не са достатъчно важен стимул някой друг да се опита да бъде по-добър човек заради тях. Още по-тежко е, когато детето е използвано като основен отдушник за чувствата на някой от настойниците си. А начини „да го отнесат“ има много, много, много…

Какво толкова може да се обърка ли? Нали всеки поема живота в собствените си ръце, когато порасне, и е свободен да не повтаря чуждите грешки? Истината е, че преждевременното порастване и прехвърлянето на отговорност, произтичащи от размяната на роли между родител и дете, могат да бъдат пагубни за психиката и бъдещето на младия човек. Той не знае, че хората, които уж най-много трябва да го обичат, му вредят с порочните си преценки и постъпки. Защото всичко, което мама и татко правят, е „за мое добро“ и „заради мен“. Сигурно е така, но дали действително е за добро? Отговорът става ясен, когато потърпевшите пораснат… и се превърнат в съдници.

Доктор Сюзън Форуърд (снимка: BySarlo)

Доктор Сюзън Форуърд ни предлага да се запознаем с патологичните отклонения от нормалните взаимоотношения между децата и хората, които са ги създали. Кои са отровните родители? Неадекватните, превърнали децата си в „малки възрастни“, които да се грижат за тях. Деспотичните, които контролират живота им чрез внушаване на вина и манипулации. Алкохолиците, вербалните, физическите и сексуалните насилници. Много от тях познаваме отблизо, без да предполагаме какви са всъщност.

Историите на вече порасналите малчугани със сигурност ще ви накарат да се чувствате дискомфортно. Понякога ще се налага да затваряте книгата, за да преглътнете яда, огорчението и тъгата. Но не се отказвайте. От една страна, „Отровните родители“ е натоварваща, но от друга, тя действа някак пречистващо. Ако осъзнаете, че сте се сблъскали с по-малкото зло в детството си, ще ви е много по-лесно да продължите напред. Ако не сте имали този късмет, то поне ще прочетете адекватните съвети на един специалист и ще разберете, че е време да поемете отговорност за живота си и да успокоите малкото, изплашено детенце, което все още живее у вас.

Втората част на „Отровните родители“ предлага идеи и насоки как да излекувате болката в себе си. Учи ви как да проведете най-тежките разговори с родителите си, какви взаимоотношения да поддържате с тях след това… Не очаквайте чудеса – не можете да заличите миналото, нито имате голям шанс да промените друг човек. Никой не заслужава да плаща с цената на щастието си за чужди грешки. Живейте начисто със себе си!

И все пак книгата е само първата стъпка. Ако цял живот сте пили отровата на родителите си в големи дози, всичките съвети, изписани вътре, няма да са ви достатъчни. Посетете специалист, който най-малкото ще ви напомни защо не трябва да спирате да упорствате. Защото да пребориш себе си и да замениш с нови погрешните впечатления за света, които винаги са те дърпали към дъното, е най-епичната битка за всеки човек. И най-важната.

От сърце и душа желая на всеки, посегнал към това издание, да промени живота си и да създаде едно по-добро и щастливо бъдеще за себе си.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!