fb
НовиниПо света

Панаирът на детската книга в Болоня открива 55-ото си издание с почетен гост Китай

2 мин.

Най-голямото световно изложение за детски книги отваря врати днес в Болоня. Петдесет и петото издание на ежегодния панаир ще се проведе от 26 до 29 март под организацията на BolognaFiereа тазгодишната страна Почетен гост е Китай.

България ще има свой общ щанд, на който ще присъстват родни издатели и самопубликуващи автори. Младата Калина Мухова пък премина сериозна селекция и ще се включи в традиционната изложба на илюстраторите.

На площ от близо 20 хил. кв. м. ще бъдат разположени щандовете на 1 390 изложители (със 110 повече в сравнение с 2017 г., което бележи ръст от 8.6%) от 77 държави. Очаква се павилионите да бъдат посетени от повече от 26 000 представители на бранша: издатели, писатели, илюстратори, литературни агенти, дистрибутори, учители и преводачи, специализирани в областта на детското книгоиздаване.

И тази година Панаирът на книгата в Болоня си поставя за цел да представи най-актуалните тенденции в традиционното и дигитално книгоиздаване посредством 250 уъркшопове и конференции. Традиционно форумът хвърля светлина и върху работата на най-добрите международни илюстратори.

На внушителния щанд на Китай ще бъдат обособени три пространства за книги, изложби и срещи. Почетният гост ще представи 150 творби от 30-те си най-добри илюстратори, ще събере повече от 100 национални изложители и около 3 000 заглавия, включително художествени, образователни и картинни издания, комикси и разговорници на китайски език. Предвидена е и вълнуваща програма за любителите читатели, които ще посетят форума.

В рамките на Панаира ще бъдат връчени следните отличия:

1. Болонската награда за най-добър детски книгоиздател на годината.
2. Награда BolognaRagazzi за най-добрите илюстровани детски книги от последните две години.
3. Награда BolognaRagazzi Digital за особени постижения в областта на дигиталното книгоиздаване.
4. Международната награда на Панаира на книгата в Болоня и Fundación SM в подкрепа на изгряващите таланти в областта на детската илюстрация.
5. Третото издание на наградата Strega Ragazze e Ragazzi.
6. Наградата ARS IN FABULA.
7. Наградата за победителя в преводаческата надпревара In Other Words.
8. Наградата Silent Book Contest Award за изцяло картинни книги, която от 2018-а ще се връчва на името на италианския илюстратор Джани де Коно, починал през 2017 г.

От тази година BolognaFiere е съорганизатор и на Шанхайския международен панаир на детската книга, който ще се проведе от 9 до 11 ноември 2018 г.