fb
Ревюта

„Парижка тайна“, в която семейството също е изкуство

5 мин.

Писателката Карън Суон бързо намери своите фенове сред българските читатели, когато издателство „Ciela“ публикува „Коледна тайна“ в края на 2018 година. Отскоро по книжарниците можете да намерите и „Римска тайна“. Днес обаче ще ви разкажа за „Парижка тайна“, която отвежда двайсет и седем годишната лондончанка Флора Сайкс на парижко приключение, преливащо от изкуство, лъжи и недомлъвки. Те се преплитат в една мистериозна нишка, която води назад към миналото на заможна френска фамилия.

Интересът на Флора към мъжете е с кратък срок на годност, за разлика от начина, по който я вълнуват произведенията на изкуството. Иначе казано, професионалният живот ѝ процъфтява, но за сметка на това истинската любов не намира дом в сърцето ѝ. То никога не е било разбивано, а животът ѝ продължава все така недраматично по собствените си коловози, независимо от поредния мъж, зарязан на поредната гара.

Карън Суон

Карън Суон (снимка: Alexander James)

Истинската страст на Флора са наддаванията за безценни произведения на изкуството. Желанията на заможните клиенти на агенцията, в която работи, често я изпращат на специални елитни търгове. Там е нейната сила, но новата мисия, възложена от шефа ѝ, не е точно такава. Заедно с него трябва да отворят забравен парижки апартамент, в който са скрити купища безценни картини и други реликви. На Флора се пада задачата да представи опис на притежанията на семейство Вермей, да потвърди автентичността им, да ги оцени и да ги подготви за участие в бъдещи аукциони. Достъпът до подобно количество картини звучи като невероятна възможност за достигането на още по-големи висоти в кариерата ѝ, при условие че всичко с историята на картините е наред.

От огромна важност е цялата акция да бъде запазена в дълбока тайна от всякакви представители на медиите. Трудна задача, при положение че абсолютно никой не е влизал във въпросния апартамент от цели 70 години. С изключение на няколко крадци, които не отмъкват нищо, но изпращат писмо в кантората на нотариус Травер, където през всичките тези години са се съхранявали ключовете от апартамента. В този момент Травер – младши отсъства, а негов служител, който изобщо не е наясно с тайните на семейство Вермей, го уведомява за влизане с взлом в техен имот. Ето как Жак и Лилиан Вермей разбират за съществуването на апартамента. Покрай тях научават и децата им Наташа и Ксавие – лошите, скандални представители на френския хайлайф. Всички са запознати с характерите им, но Флора все още си няма представа какви проблеми ще ѝ създават занапред.

„Парижка тайна“ е много четивен, увлекателен и чудесно написан роман. Карън Суон не спира да ме впечатлява с начините, по които успява да събере какви ли не специални парченца от света и да ги превърне в сюжет, неизменно обогатяващ общата култура на читателя. В случая преобладаващата част от споменатите картини и художници са измислени, но Суон не се съсредоточва върху тях и те не пречат да се изясни какво точно работят хора като Флора. Важното е, че зад написването на самата книга стои съвсем истинска история, за която може да сте чували. Нещо повече, тя е преплетена с друга, която, макар и художествено представена, някога наистина се е случвала.

През 2010 година в Париж действително е открит забравеният апартамент на една от най-известните куртизанки на Бел Епок – Март дьо Флориан. След смъртта на внучката ѝ апартаментът е отворен и вътре са намерени удивителни ценности, картини и други скъпи вещи, подарявани на Март от богатите ѝ любовници. Поразрових се и ми беше интересно да науча повече за жените от онова време – бих ви препоръчала да направите същото. Освен това бихте могли да прочетете още една книга, вдъхновена от същата история – „Парижкият апартамент“ на Мишел Гейбъл (изд. „Софтпрес“).  

Доколкото знам, и „Парижка тайна“, и „Парижкият апартамент“ са писани по мотиви от съдбата на Март дьо Флориан. В „Парижка тайна“ е взаимствана единствено идеята за съществуването на такъв имот и за препарирания щраус Гърти, намерен там. Причината апартаментът да бъде пазен в тайна е чиста художествена измислица, ако изключим съществуването на реални личности като героя Франц фон Ташелт, който се оказва свързан с всички открити на място картини. Кой е бил той можете да научите на страниците на романа по времето на Втората световна война – много интересен, но труден за преглъщане период, към който Карън Суон ни връща, за да ни разкаже нещо важно. С минало като това на семейство Вермей, за да се запази фамилното им име, е нужно не по-малко въображение и творчество от създаването на който и да било друг шедьовър.

В „Парижка тайна“ ще откриете полезна информация, забавни моменти, вълнуващи тайни, психологически травми и шантава любовна история, чието развитие никак не харесах. За щастие, тя не е от особено значение, тъй като сърцето и смисълът на книгата са другаде. Заслужава си да бъде прочетена, въпреки че първото истинско влюбване на Флора Сайкс е слабо представено. Или поне така си мисля аз. В общи линии обаче, ако си падате по леко мистериозни, елегантни и интелигентни романи, Карън Суон е вашата авторка.

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta20 при завършване на поръчката си.

[ + ]