fb
Ревюта

За la dolce vita и скритите загадки в „Римска тайна“

4 мин.
Римска тайна, Карън Суон

Първата ми среща с Карън Суон беше с „Коледна тайна“ – роман, който през студените зимни месеци ме пренесе в Шотландия и ми показа, че съм подценявала изкуството на хубавото уиски. Суон ме впечатли със стила си – детайлен, с бавно и постепенно разгръщащ се сюжет, с мистерии, които държат читателя в напрежение до последната страница, и интригуващи герои. Ето защо с нетърпение посегнах към „Римска тайна“ (изд. „Ciela“) в очакване на същия завладяващ стил, но този път разказващ лятна история в Рим. Суон не само посрещна очакванията ми, а и ги надмина.

Младата британка Франческа Хакет – или Ческа, както я наричат всички – е напуснала обещаващата си кариера като адвокатка във Великобритания и се е установила в град, който винаги я е привличал– Рим. Ческа избягва въпросите на новите си приятели. Защо се е отказала от правото? Защо е избягала от Лондон? И най-вече, защо хаби талантите и образованието си в работа като туристически водач из града? Ческа винаги бърза да смени темата и не споделя с никого кошмарите, които не ѝ дават мира.

През една лятна вечер англичанката намира скъпа дизайнерска чанта в коша за боклук пред новия си дом. В нея открива запечатано писмо, адресирано към Елена.  Хазяйката на Ческа предполага, че чантата е задигната от виконтеса и принцеса Елена Дамяни, която живеe в замъка от другата страна на площада. Франческа решава да провери и да върне чантата на благородничката. Оказва се, че тя наистина е била открадната и Елена е дълбоко признателна, най-вече заради писмото, което ревностно е пазила петнайсет години, без да посмее да го отвори. Франческа е очарована от благородничката – така интересна, ексцентрична и затворена в огромен дворец едва на няколко крачки от нея.

Скоро съдбите на Елена и Франческа пак се преплитат и виконтесата отправя предложение на бившата адвокатка – да напише биографията ѝ. Ческа отчаяно се нуждае от нова работа и приема. Двете жени започват да се срещат редовно в двореца, където Елена споделя вълнуващото си минало на „момичето с най-невероятния късмет“, родено в едно от най-богатите американски семейства, израснало в изобилие и превърнало се в жена, която пропътува целия свят и се омъжва четири пъти.

Rimska taina, Karen SuonВ отделна сюжетна линия Суон ни връща към младостта на Елена през шейсетте години на XX век. Не след дълго читателят забелязва, че преживяното от младата наследница и това, което виконтесата разказва на Франческа, са две съвсем различни истории. Перфектното семейство и изтънчените мъже, които Елена описва, нямат нищо общо с реалността на младото момиче. Ческа също усеща с адвокатския си инстинкт, че жената прикрива важни факти, когато не са ѝ удобни, и все по-упорито се опитва да разкрие истината. Защо благородничката иска биография, ако не казва истината?

Междувременно срутване в градината на двореца разкрива запушени тунели, съществуващи от векове, в които се крият още неподозирани тайни. Веднага е сформиран екип, който да проучи срутването и тунелите и да подсигури, че е безопасно да се живее в сградата. Франческа все по-често се сблъсква с ръководителя на екипа – намръщения, привлекателен градски спелеолог Нико Кантарели. Въпреки че почти всеки техен разговор се превръща в спор, Ческа се чувства необясниво привлечена от него. Нико е не по-малко потаен от нея и Елена, а работата му в тунелите е колкото поради професионални причини, толкова и поради лични. Сюжетът се заплита около тримата герои и води до неочаквани обрати – чак до последната страница.

„Римска тайна“ е пиршество за читателя – няколко сюжетни линии, развиващи се на различни локации през XX и XX век, завладяващи герои, пазещи ревниво своите тайни, които обаче се разкриват една след друга, и най-вече красивите описания на Рим и италианския la dolce vita. Карън Суон има таланта да пренася читателя в историята още от първата страницата – от самото начало се чувствах така, сякаш съм заедно с Ческа в Рим, точно както бях в Шотландия с Алекс Хайд. Суон обогатява романите си с много детайли, исторически факти и местни традиции и с удоволствие ще „пътувам“ с нея отново, където и да реши да ме отведе.

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta2020 при завършване на поръчката си.