fb
Ревюта

„Коледна тайна“ – една зимна приказка за непозната земя и шотландско уиски

5 мин.

Коледните празници вече са зад гърба ни, а до следващите остават цели дванайсет месеца. Ето защо няма да ви обяснявам как книга като „Коледна тайна“ (изд. „Ciela“) от Карън Суон може да се чете само през декември – не би трябвало да отлагате подобно удоволствие безбожно дълго време. Да не говорим, че през лятото ще излезе втора книга от същата авторка! Пак ще има тайна, но къде мислите, че ще се развива действието? В любимия ни Париж, разбира се!

Романът, за който ще си говорим сега, разказва за друго и далеч по-непознато място. Главната героиня предприема спешно пътуване по работа до остров Айла, Шотландия. Заедно с нея ще попътуваме и ние, за да посетим дестилационната фабрика, наречена „Кенталън“, която е сърцето и душата на тази история. Въпреки че името на компанията е художествена измислица, Кралицата на шотландските острови действително е най-значимият регион за производство на легендарното опушено шотландско уиски. Няма начин „Коледна тайна“ да не успее да увлече и вас в магията на създаването му, като ви прехласне с поминъка и историята на жителите на Айла.

Алекс Хайд е една от най-добрите и търсени консултантки по проблемите на важните богати хора във Великобритания. Такъв е и последният ѝ клиент за годината – бордът на директорите на „Кенталън“. Той я наема, защото човекът с мажоритарен дял във фирмата – Локлан Фаркар, е груб, крайно арогантен и нарочно проваля сделки за милиони. Разбира се, че останалите ще се опитат да го поставят на мястото му.

Карън Суон (снимка: Female First)

На пръв поглед задачата не изглежда чак толкова сложна за Алекс – тя трябва да проведе няколко сесии с Локлан и да го накара да се вразуми. Правила го е десетки пъти, и то в много кризисни ситуации. Само че всичките  ѝ очаквания стават на пух и прах още през първия ѝ ден на острова. Нито късметът, нито метеорологичните условия са на нейна страна, камо ли човекът, с когото трябва да работи. Куфарите ѝ със скъпи дрехи – бронята, която ѝ помага да стои с гордо изправена глава, независимо пред кого и къде се намира, не пристигат на острова заедно с нея поради ужасна буря. А Локлан е последният човек, пред когото този факт не би имал значение.

За по-малко от седмица Алекс нагазва доста надълбоко в житейската история на господин Фаркар, но не и благодарение на добрата му воля. Всичко, което научава за неговата особа, тя разбира от онези, въвлекли я в цялата каша, и от Скай – жената, която е зарязал вечерта преди сватбата. Госпожица Хайд обаче не е от хората, които се предават. Тя упорито се бори, за да постигне целта си – да получи вниманието на Локи и да проведе няколко нормални разговора с него, за да завърши задачата си, но… уви. И той въобще не е от лесните.

„Коледна тайна“ е написана интелигентно, с чувство за хумор, старание и внимание, каквито рядко се срещат в съвременната жанрова литература. Със сигурност спада към категорията на любовните романи, но по никакъв начин не натрапва същността си, което страшно много ми хареса. Карън Суон разглежда най-различни интересни въпроси от сферата на икономиката, фирменото право, психологията, езика на тялото и др. Що се отнася до персонажите, и Фаркар, и Хайд са завидно амбициозни, самоуверени и силни личности, така че и двамата заслужава вниманието ни, защото имат на какво да ни научат.

Тук обаче ми се иска да отбележа, че оригиналната корица е една от най-красивите, които някога съм виждала, и искрено съжалявам, че българското издание е с друга, независимо колко хубава е и тя.

Сигурно вече се чудите къде се крие тайната, за която се споменава в заглавието. Ще ви споделя нещо мъничко, което пропусках досега – има още една, по-кратка сюжетна линия, развиваща се в миналото, по време на Първата световна война. В близост до бреговете на Айла американски кораб е потопен от германско торпедо, а хората на шотландския бряг са се погрижили за оцелелите и за част от мъртвите пасажери. Досега историята е мълчала за случилото се, но е дошло време да разберем истината. Тайните не са константа във времето, те винаги намират начин да излязат наяве.

Лично аз обожавам книги като „Коледна тайна“, защото ме запознават с напълно различен свят от този, в който имам щастието да се събуждам сутрин. В същия ред на мисли, няма как да не се сетя и за чудесните романи на Фиона Макинтош – „Тайна с дъх на парфюм“ и „Кутия шоколад“. Ред по ред те имат силата да те пренесат в приказка, която едва ли някога би могъл да почувстваш в реалността, дори и някога все пак да стъпиш на непозната земя.

Още едно ревю за книгата можете да прочетете при Хриси от „Hrisilandiа“ и в „RoseRed’s World“.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!