fb
Маркетинг за издатели

Първи стъпки за издателството в социалните медии

4 мин.

Разговорът за социалните медии и присъствието на издателството ви в тях не се състои. Той е воден някога в миналото, когато за силата на Facebook, Twitter, Goodreads и т.н. само се говореше. Сега всички са убедени в нея, така че остава само да започнем.

Ако издателството Ви все още няма профили в социалните мрежи, е време да се замислите за 3 неща:

  • Как точно комуникирате с читателите си?
  • Кой комуникира с тях от Ваше име?
  • Изобщо искате ли да имате обратна връзка от хората, които четат книгите Ви?

Дори при наличието на само един притеснителен отговор „Не знам“ („Никой“ би било ужасен отговор) трябва да влезете още сега на Facebook.com и да създадете страница на издателството си (правилната категория е Компания/Организация/Институция, а секторът – Медии/Новини/Книгоиздаване).
Внимание!!! Ако вече имате създаден профил на издателството си, той трябва да бъде превърнат в страница – така не само нарушавате правилата на Facebook, но и пропускате прекалено много възможности, които дават страниците в социалната мрежа.

След като вече имате създадена страница във Facebook, трябва да имате предвид 5 неща:

  1. Трябва да публикувате съдържание на страницата си редовно – веднъж дневно или на два дни е достатъчно, а разнообразното съдържание ще Ви гарантира по-добра интеракция с феновете на страницата и по-бързо нарастване на техния брой
  2. Facebook е място за споделяне и разговаряне с потребителите – Вашите читатели, а не за директна реклама. Затова вместо директно рекламно съдържание, помислете как да бъдете интересни и забавни. Но не забравяйте, че съдържанието на страницата трябва да е свързано с издателството и книгите – без котенца и бебенца, моля!
  3. Читателите не задават неудобни въпроси! Дори ако коментар или въпрос на стената на страницата Ви се стори негативен, то се замислете, че това е просто една възможност да спечелите един верен читател за винаги – говорете с него, изслушайте проблема или желанието му и направете всичко възможно да помогнете. Разбира се, тук е добре а се спазва максимата „не преговаряме с терористи“, защото недоброжелатели винаги може а се появят.
  4. Феновете Ви във Facebook ще очакват уникално съдържание – новини, които споделяте първо с тях. Затова, ако Ви предстои пускането на нова книга или имате готова корица за предстоящо заглавие, споделете я на страницата си с няколко обяснителни думи и линк към самата книга в сайта ви – и само вижте ефекта.
  5. Не прекалявайте с игритеправилата на Facebook за страниците забраняват ползването на каквато и да е функционалност на мрежата за организиране на промоции и състезания. Така че забравете за даване на книги за коментари с най-много лайкове и качени на стената Ви снимки. Те могат да доведат до сериозни наказания и дори закриване на страницата.

След вече имате страница на издателството във Facebook, е добре да се замислите и за другите важни социални мрежи.

Goodreads е задължителна като най-голямата социална мрежа за книги в света. Там трябва да сте сигурни, че всички ваши заглавия са добавени с правилната информация, а преводните – и обединени с оригиналните заглавия. Профилите в Goodreads са лични, но е добра идея да създадете група на издателството (разбира се, тя трябва да бъде модерирана и раздвижвана постоянно, така че преценете дали можете да отделите ресурс, най-малкото времеви), а за всяко предстоящо представяне на книга можете да създавате събитие.

Задължително създайте страница на издателството в Google+ – там последователите Ви може да не са много, но всеки споделен линк от сайта Ви там ще бъде една идея „по-любим“ на Google.

Профил в Twitter също би бил полезен, а и лесно може да се свърже към сайта на издателството, за да публикува туит при всяка добавена нова книга или новина в уебстраницата.

Ами, това е засега – споделете в коментарите как Ви се сториха първите няколко стъпки!

Не сте сигурни дали издателството Ви е представено достатъчно добре в социалните мрежи? Заявете сега безплатен одит на онлайн присъствието си тук!

Ако искате да получавате текстовете от серията „Маркетинг за издатели“ директно на своята електронна поща, абонирайте се от тази форма:

[wysija_form id=“2″]