fb
Ревюта

Да избягаш от реалността със „Закуска в Тифани”

3 мин.
zakuska v tiffany

zakuska v tiffany„Закуска в Тифани” (изд. „Colibri“) на Труман Капоти  успява да превърне една кинозвезда и един бижутериен магазин в легенди. Дори да не сте чели книгата или гледали филма, абсолютно убедена съм, че заглавието моментално предизвика асоциация с образа на Одри Хепбърн в класическа черна рокля, перли на врата и тъмни очила. Има една единствена дума, която мога да използвам, за да обхвана всичко това, и тя е стил.

Нямах особени очаквания за „Закуска в Тифани”, започнах я почти на шега, но буквално бях погълната от историята и исках да разбера повече за мистерията Холи Голайтли и какво се случва с героинята. А тя, безспорно, е един от най-сложните, дълбоки и противоречиви образи, на които съм попадала. Една наглед семпла история за момичето, което иска да се издигне по социалната стълбица, но колко много неща се крият под повърхността… Холи е романтична, прагматична, наивна, артистична, откровена, потайна и многолика. Тя умее да създава около себе си атмосфера на красота и загадъчност, може би без дори да го съзнава, и тази атмосфера присъства в цялата история. Затова и книгата беше толкова притегателна за мен.

Но да не мислите — малката ми е много симпатична. На всички е симпатична, но на мнозина не е. Аз обаче я харесвам. Искрено. Чувствителен човек съм, затова. Човек трябва да е чувствителен, за да я оцени: да има поетичен усет. Но ще ви кажа честно. Може да се разпънеш на кръст за нея, а тя да ти изиграе най-мръсен номер.

Аз съм от тези читатели, които харесват Холи с всичките й недостатъци и житейски избори, въпреки че не съвпадат с моите представи. Но тя, като всички останали хора, просто търси някъде там щастието, което носи духа на магазините „Тифани“. А междувременно прекосява живота бляскаво и по своя неповторим начин. Breakfast at Tiffany's

Ако не сте чели книгата, не правете грешката първо да гледате филма, тъй като на места сюжетът сериозно се разминава с романа и е възможно да имате различни очаквания. После обаче задължително изгледайте екранизираната версия, защото Одри Хепбърн прави най-запомнящата си се роля в образа на Холи Голайтли, а филмът се счита за един от най-значимите в историята на киното.

Надявам се и на вас „Закуска в Тифани” да ви донесе същото очарование, което и на мен, и да ви хареса енигматичната атмосфера на историята.

Вижте още ревютата за „Закуска в Тифани“ на Христо в Книголандия и на Книжен Жор.

Прочетете текстовете на Лора Филипова и Цветомира Дукова за Труман Капоти в „Големите“.

Прочетете още и ревютата на „Хладнокръвно“ от Габи Кожухарова и Бела Чолакова.