fb
СпециалниЧети повече

Първият официален магически литературен клуб е вече факт!

3 мин.

В последните години броят на онлайн книжните клубове нарасна стремглаво. Щастливи сме да обявим, че тенденцията стигна и до магьосническия свят! Тази седмица Pottermore стартира първия официален магически литературен клуб – Wizarding World Book Club. Сайтът GoodEReader съобщава, че членството в клуба е достъпно за всеки, от всяка част на света и е напълно безплатно.

Единственото изискване е да си регистриран потребител в Pottermore, дигиталното пространство на всички почитатели и членове на магическия свят. Неговият Wizarding World Book Club предлага на членовете си възможността да се присъединят към глобалната общност на читателите на Хари Потър, докато четат едно и също произведение по едно и също време.

Клубът започва с първата книга от поредицата – „Хари Потър и философският камък“, която тази година празнува и годишнина – 20 години от първото си публикуване във Великобритания.

Дискусиите ще продължат с останалите шест книги от поредицата и ще бъдат разпределени в следващите няколко месеца. Pottermore ще бъде куратор на онлайн срещите и ще представя специално съдържание, съгласувано с всяка от книгите. Вече е създадена и специална категория на сайта, която включва видео, статии, новини и други, достъпни първо за членовете на клуба.

Инициативата ще бъде поместена и в Twitter. Специални дискусии на страницата на клуба в платформата – Wizarding World Book Book Club Twitter, @wwbookclub, ще се организират всеки петък от 18 часа българско време, започвайки този петък 23 юни. Дискусиите ще се провеждат на английски и ще включват следните теми:

Седмица 1
Добре дошли в Wizarding World Book Club: Как разбрахте за историята на Хари Потър?

Седмица 2
Магията и светът на мъгълите: Скрит ли е добре магическият свят? Защо семейство Дърсли се страхуват толкова много от магията?

Седмица 3
Първи впечатления: Какви са приликите между Хари и Драко? Кое е първото нещо, което кара Хари да вярва, че е магьосник?

Седмица 4
Образование: Как определяте бунтарството в Хогуортс – като нещо положително или нещо отрицателно? Според вас кой научава най-много от инцидента с трола в тъмницата?

Седмица 5
Приятелство: Кой е най-лоялният прител на Хари? Съгласни ли сте с вярването на Хърмаяни, че смелостта и приятелството са по-важни от книгите и знанията?

„Стартирахме Wizarding World Book Club в отговор на силното търсене на нашата общност за дестинация, където можем да обсъждаме на спокойствие многобройните нюанси и книжни теми“, казва Хенриет Стюарт-Реклинг, която отговаря за дигиталната стратегия на Pottermore. „Wizarding World Book Club предоставя вълнуваща възможност на феновете на Хари Потър да споделят своите мисли за ключови сцени, части от сюжета, мотивации и герои от поредицата с огромна глобална общност“, допълва тя.

Клубът ще работи с издателствата на поредицата за Хари Потър – Bloomsbury и Scholastic, както и с дигиталното издателство на Pottermore.