fb
Ревюта

По пътя на изгубените сърца

3 мин.

patevoditel-za-izgubeni-sartsa“Когато историята стане тъжна и страшна, когато се натрупат твърде много грешки, уловете се за красивото. Чакайте го. Вярвайте, че ще дойде. И това също е  важно – упорството, чакането, вярата.”

“Пътеводител за изгубени сърца” (изд. „Ера“) на Деб Калети е съвременен янг адълт роман, който не разказва стандартната сладка тинейджърска любовна история с дребни проблеми в училище и преувеличени трагедии. Напротив, въвлича ни в дните, в които отчаянието надделява, тогава, когато депресията ни превзема изцяло и просто искаме да изчезнем. Дни, в които се чувстваме изгубени и не можем да намерим пътя.

Това лято Мадисън прекарва при леля си и чичо си, докато завърши курса за брокер на недвижими имоти.  Пристисната от времето и чувството за вина, тя се отказва от собствените си мечти, за да направи майка си щастлива, и приема да се включи в семейния бизнес вместо да отиде в колеж. Една сутрин Мадс плува в Сиатълското езеро и открива трупа на самоубилата се Ана Янгуолф Флойд. Случката не просто я травмира и тласка към дълбока депресия, но и я обсебва. Желанието й да узнае всичко за Ана и това, което я е пречупило и принудило да скочи от моста, за да сложи край на живота си, се превръща във фикс идея.

По време на разследването си Мадисън се запознава със сина й, Били Янгуолф Флойд. Той също е психически пречупен от загубата на Ана Флойд. Единственият спомен от майка му, който го кара да се чувства по-добре, е откъсната карта от детската книжка, която тя му е чела като малък. Сега Били живее с баба си, работи в местния приют за кучета и емоционално обърканият му живот се преобръща още повече след няколко инцидентни срещи с Мадисън.

Предстои още много, какво ли не. Добро, лошо, направо фантастично; жалки грешки и бляскави победи – всичко това и не само.

Деб Калети ни разказва история за двама младежу, загубили надежда за бъдещето се и оставили се на произвола на съдбата. Мадисън и Били са като две парченца от пъзел, които непременно трябва да се открият и да запълнят взаимно празнината си. Дали успяват да преоткрият себе си един чрез друг? Откъсват ли се от невидимите окови, поставни от родители им и всичко, което ги обкръжава?

На всеки човек постоянно му се налага да съобразява изборите си с околния свят, със семейните си цености и чувството за дълг към близките си, и често успява да изгуби себе си в старанието си да угоди на околните. Попадайки в кръговрата на еднообразните задължения, той не просто не се чувства щастлив и удовлетворен от живота си, а се превръща в „робот“, който механично отброява отминаващите дни. Именно борбата на Мадисън и Били срещу тази съдба превръща „Пътеводител за изгубени сърца“ в стойностна книга.

Въпреки че историята, в която „отчаяно и нещастно момиче среща отчаяно и нещастно момче“ звучи доста познато,  Деб Калети е успяла да избяга от клишето и да засегне важни житейски въпроси за смисъла да открием себе, да се борим за истинските си желания и цели. Беше ми изключително интересно да намеря отговорите им в романа й – хубаво и затрогващо четиво, което ще развълнува читатели от всички възрасти в студените зимни дни.