fb
Буккросинг

Пътуваща книга с автограф срещна българска читателка в Женева

3 мин.

На 21 април движението Буккросинг навършва 17 години. Броят на последователите му по целия свят вече наближава два милиона, а неочакваните срещи с пътуващи книги продължават да носят незабравими емоции. Ето как една обичайна разходка може да се превърне във вълнуващо приключение, в което случайността и любовта към четенето си подават ръка.

Мария Петрова е българска студентка, която живее в Женева. Тя не е чувала за Буккросинг до момента, в който намира оставена книга с послание в парка La Grande. Тя веднага споделя за находката си във Фейсбук:

Нещо супер, гигантско яко ми се случи – в парк La Grange ме намери книга. Пътуваща. Le Serviteur, първият роман на Yves Mugny, има етикет на корицата, съобщаващ, че книгата обикаля света в търсене на нови приятели. Има сериен номер, чрез който може да се научи повече за това къде е била последно и при кого. Пише, че за повече информация се отива на сайта Bookcrossing.com. Е, отидох. И сега си откачам от кеф.

Книгата е пусната да пътува през септември 2017 г., но Мария е първият читател, който я регистрира като намерена. Това е първото издание на романа от 1994 г., когато Ив Мюни е бил на 26 години. В нея има и лично посвещение от автора:

За Господин Blet, с надеждата, че ще го разсея от ръкописите, на които е коректор, особено тези, които му предава Félicie. Приятен прочит и благодаря.

Днес Ив Мюни e на 51 години, известен синдикалист, а последният му, четвърти поред роман, излиза от печат след 12 дни, като откъси от него ще бъдат представени на 20 април. Мария пише още:

На 28-ми Mugny ще бъде един от гост-писателите на Салона на Книгата. Което значи, че авторите, които искам да видя, вече станаха трима. А на Monsieur Mugny си умирам да покажа книгата му, която ме намери.

Според сайта на световното движение Швейцария е сред европейските държави с активен буккросинг. През последния месец там са пуснати на свобода 370 книги, от които над 170 само в Женева.

Мария Петрова е от София и учи право за трета, последна година в Университета в Женева. В свободното си време обича да се среща с приятели и да се разхожда в стария град. Обожава парковете, особено La Grande, където намира пътуващата книга. Много обича да чете, независимо дали за учене или за удоволствие.

Тя вече се е регистрирала в сайта Bookcrossing.com и след като прочете книгата, ще я пусне отново на пътешествие.

Пуликуваме поста от фейсбук профила на Мария с изричното й съгласие.