fb
НовиниПо света

Пътят към Болоня: Каталуня и Балеарските острови са на фокус в Панаира на детската книга в Болоня

1 мин.

Каталуня и Балеарските острови ще бъдат официални гости по време на 54-я Панаир на детската книга в Болоня между 3 и 6 април. Тяхното „гостуване“ ще премине под мотото „Споделяне на бъдещето: Книги на каталонски език“ и е организирано от Институт „Раймонд Лулий“ (IRL). Събитията ще бъдат означени със специално лого на илюстратора Max, изобразяващо две деца върху яйце, препратка към началото на живота и вглеждането към бъдещето.

Програмата на „Споделяне на бъдещето“ ще премине в три основни насоки – погледът към бъдещето, споделянето на това бъдеще и приноса на каталонската литература към него. Ще бъдат направени и две изложби – „Споделяне на бъдещето“ и „Имало едно време“, организирани от книготърговката Паула Харин и курирани от архитекта Клара Сола-Моралес.

„Бъдещето на детската литература е бъдещето на литературата – ако няма нови читатели, няма да има литература“, убеден е директорът на IRL Мануел Форкано. “Като почетни гости ще акцентираме на важността на илюстрациите и детската литература за каталонския език във всички наши програми и изложби по време на Панаира“, допълва той.

Фокусният регион има вековни традиции в областта на книгоиздаванието на детска и младежка литература, като в Каталуня се намира и най-старото издателство в Европа – Publicacions de l’Abadia de Montserrat, създадено през 15. век и действащо без прекъсване до наши дни.