fb
БългарияНовини

Петима поети са номинирани за Националната награда „Иван Давидков“

4 мин.

Петима поети от Пловдив, София, Добрич, Карнобат и Враца са номинирани за Националната литературна награда „Иван Давидков“. Това са Калина Линкова, Наталия Иванова, Сашо Серафимов, Тони Теллалов и Яна Кременска. Името на носителя на наградата ще бъде оповестено на церемония, която ще се състои в навечерието на 1 октомври – Международен ден на поезията. Тя ще се проведе в Художествена галерия „Кирил Петров“ – Монтана, съобщиха от Община Монтана.

Сред номинираните има утвърдени имена, както и изгряващи поети.

Калина Линкова е родена на 21 май 1985 в Пловдив. Тя е магистър по право в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Работи като редактор в списание за култура „Програмата“ и като копирайтър в рекламни агенции. Занимава се с маркетинг и дигитално съдържание. Ръкописът на книгата й „Познах те по сянката“, с която участва в съревнованието за НЛН „Иван Давидков“, вече е печелил конкурс за дебют на издателство „Арс и Scribens“ през 2020 г.

30-годишната Наталия Иванова е от София. Тя завършва специалност „Журналистика“, а след това и магистърската програма „Преводач-редактор“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Участва в медийни експерименти с цел представяне на изкуство и културни алтернативи. Носител е на 7 награди от творчески конкурси. Стиховете ѝ са включени в двуезичната антология на съвременна българска поезия Jamás olvidados / „Hикога забравени“ и в „Зоната“ – т. 1 на антология за съвременна българска поезия (2017 г.). Наталия Иванова представи за НЛН „Иван Давидков“ дебютната си книга с поезия „Човек с бинокъл“.

Сашо Серафимов е роден през 1953 г. в Добрич. Завършил е Славянският университет – София, специалност „Социална педагогика“. Издал е 7 стихосбирки, автор е и на пиеси. Негови стихотворения са превеждани на полски, словашки, турски, румънски, руски, английски, испански и др. Лауреат е на международни литературни фестивали в Украйна, Румъния, Полша, Турция, Хърватия. Той е главен редактор на списанието за животопис и култура „Антимовски хан“. В конкурса на Община Монтана Сашо Серафимов участва с поетичната си книга „Натрупване на незнание“ (2020).

От Карнобат е четвъртият номиниран за НЛН „Иван Давидков“ поет – 52-годишният Тони Теллалов. Той е доктор по социална педагогика от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Понастоящем живее в Карнобат. Автор е на 8 стихосбирки и с последната от тях – „Парче от икона“ (2021), се състезава за НЛН „Иван Давидков“. Носител е на десетки литературни награди. Редактор и съставител е на редица поетични книги, литературни сборници и алманаси. Член е на Съюза на българските писатели и на Дружеството на писателите – Шумен.

Яна Кременска е родена през 1967 г. във Враца. По професия е журналист. Работи в ТВ Враца като автор и редактор на предавания. Заместник-главен редактор е на Литературно-художествен алманах „Околчица“. Автор е на 11 поетичните книги. Нейни творби са публикувани в чуждоезични издания в Германия, Белгия, Франция, Русия, Беларус, Македония. Поезията и прозата й са удостоявани с международни и национални отличия. Яна Кременска впечатли журито на конкурса с книгата си „Нека е всичко“ (2020).

Жури, председателствано от акад. Владимир Зарев, открои поетичните книги на петимата автори сред общо 42 заглавия, включили се в конкурса на Община Монтана. Задно с него своята оценка дадоха поетът Атанас Капралов – директор на Националния литературен музей, поетесата Анелия Гешева от Видин – автор на 9 книги и носителка на награди от поетични конкурси, Димитър Милов – поет и преводач, автор на 14 книги и лауреат на редица литературни конкурси, и писателят Мартен Калеев от Монтана, автор на 9 книги, носител на престижни отличия, главен редактор на Алманах „Огоста“, председател на Дружеството на писателите от област Монтана.

Националната литературна награда „Иван Давидков“ бе учредена през 2021 г. с решение на Общински съвет – Монтана по инициатива на писателя Мартен Калеев и със съдействието на Съюза на българските писатели.