fb
БългарияНовини

Пиеса по „Виенски апартамент“ ще бъде играна в Будапеща тази есен

2 мин.

Постановка по романа „Виенски апартамент“ от Радостина Ангелова, озаглавена „Цъфнали очи“, ще бъде представена в Будапеща тази есен. Това обяви официално режисьорката Габриела Хаджикостова в профила си във „Фейсбук“. Премиерата на пиесата е насрочена за 17 септември от 19 ч. в камерната театрална зала на Културно средище Eötvös 10.

Партньор на Габриела Хаджикостова в режисурата ще бъде унгарецът Ищван Наги. В ролите ще влязат младите български актриси Мария Джойкева, Никол Николова, Никол Султанова и Цветелина Николова. Декорът, костюмите и анимацията са дело на сценографката Хана Вегшьо, а музиката – на Атила Шимон. 

Романът, публикуван през 2012 г. от „Жанет 45″, тази година беше издадена и в Унгария. Той е дебютен за Радостина Ангелова и проследява дните на българката Бианка в австрийската столица, както и емоциите, събудени от преживяното там.

Когато очите на жената цъфнат, не е на добро…

А те може никога да не цъфнат. Но цъфнат ли женските очи – няма пещера, която да ги скрие, всички разбират.

Цъфналите очи не променят багрите на ирисите си, но избуяват венчелистчетата, ухаещи на паунови викове и мъжки стъпки, които си тръгват чак по изгрев.

Цъфналите очи познават безпогрешно истинските мъже – мъжете, родени при нощен вятър, които удрят с лявата шепа зиме от страст, а лятото галят с хладната си дясна ръка от обич.

Истинският мъж споделя себе си само с жена с цъфнали очи. Той къса залъка от устата си на две и двете половини са винаги равни. С едната запечатва лявото око на жената, а с другата – дясното. Така жената ослепява за света наоколо и се осланя само на мъжкото рамо, което я води.

Проектът е финансиран от Министерството на човешките ресурси на Унгария и се осъществявава със съдействието на ДКТ Сливен.

Снимка: Габриела Хаджикостова