fb

Книжарници "Хермес" препоръчват, виж какво!

БългарияНовини

Писатели и поети разказват личните си истории в първата „Нощ на историите“

2 мин.

Писатели и поети ще разказват лични истории в първото издание на „Нощ на историите“. Събитието ще се проведе в София на 22 май, сряда, от 19:00 ч. в клуб „Книгата“ (ул. „Георги С. Раковски“ 193). То ще даде старт на начинанието „Имало едно време в България“ – експеримент за написването на най-голямата колективна история на България чрез споделянето на лични, семейни и родови разкази от множество автори.

Момчил Цонев

Посетителите на Нощта ще се срещнат с писатели и поети от различни поколения, с различни биографии и стилове и различни истории за разказване. В събитието ще участват поетесата, преводачка и носителка на престижната френска награда „Гийом Аполинер“ за 2014 г Аксиния Михайлова, писателят и преводач Ангел Иванов, поетесата Виргиния Захариева, поетът и литературен критик Йордан Ефтимов, поетът Марин Бодаков, поетът и музикант Петър Чухов, детската писателка Петя Кокудева, главният редактор на списание „Ах Мария“ Румен Баросов и поетът и драматург Стефан Иванов.

Организатор на „Нощ на историите“ и „Имало едно време в България“ е журналистът, културен мениджър и писател Момчил Цонев. Той е първият носител на Националната литературна награда „Хермес“. Създател е на множество културни инициативи в родния си град Габрово, сред които международния фестивал за улични изкуства 6Fest, първата градска компютърна игра Gabroville, първата градска онлайн енциклопедия Gabrovowiki и др. Сред националните му начинания са „Стародумци“ за популяризиране на старите думи в езика ни и „Добрите българи“ за добротворчество.

Форматът „Нощ на историите“ ще продължи с още тематични издания, като целта е начинанието да се превърне в по-мащабен фестивал. Междувременно можете да се присъедини към Facebook събитието тук, както и към групата „Имало едно време в България“, където да споделите своята лична история.

„Нощ на историите“ се организира с партньорството на Студентско читалище „Св. Климент Охридски 1977“ и литературно списание „Ах, Мария“.