fb
НовиниПо света

Писателска организация заклеймява „неправомерното“ заемане на сканирани книги във Великобритания

3 мин.

Британското Общество на авторите (The Society of Authors) изисква онлайн платформата Internet Archive’s Open Library да спре да заема „неправомерно“ книги в Обединеното кралство с аргумента, че американската практика за контролиран достъп до дигитални ресурси е в разрез с авторското право, съобщава Bookseller.

В отворено писмо търговската организация настоява базираната в Сан Франциско дигитална библиотека Internet Archive незабавно да преустанови практиката си за заемане на сканирани копия от физически книги на сайта си. Коментарът на Обществото на авторите, което представлява 10 500 писатели, гласи:

В Обединеното кралство няма правно основание за сканирането на книги без позволение, нито за тяхното заемане. Въпреки това към момента потребителите във Великобритания могат да зaемат сканирани копия на физически книги от Open Library. Това е пряко и подсъдимо нарушаване на авторското право.

Ако тази практика на „заемане“ стане широкоразпространена, тя би могла да унищожи пазара на електронни книги и да постави още повече трудности пред авторите, които се опитват да се изхранват с труда си.

Въпросът предизвика полемика и в САЩ, където Гилдията на авторите подписа петиция срещу въвеждането на тази практика:

Контролираният достъп до дигитални ресурси позволява на библиотеките да оправдават сканирането (или придобиването на сканирани копия) на печатни книги и електронното заемане на тези дигитални копия, без да са упълномощени от носителите на авторското право.

В писмото на Обществото се казва още:

От Internet Atchive твърдят, че Open Library „уважава правата на създателите на съдържание“. Практиката за контролиран достъп до дигитални ресурси обаче не прави нищо подобно. От авторите не се иска разрешение, преди трудът им да се появи на платформата, и те не получават възнаграждение за ползването му.

[…] Наясно сме, че Open Library оправдава копирането и разпространяването на тези книги в САЩ с позицията на няколко американски правни специалисти относно Контролиран достъп до дигитални ресурси. Те твърдят, че тази практика е легална в САЩ според юридическата доктрина за честната употреба (fair use) – мнение, което вече не може да бъде поддържано на фона на скорошното решение по случая ReDigi.

Цитираният казус е свързан с делото за услугата ReDigi, която позволява препродаването на iTunes файлове. Съдебното решение я обявява за незаконна, понеже тя се основава на създаването на неоторизирани копия и допълнително компрометира контролирания достъп до дигитални ресурси.

А от какво значение са подобни случаи за книгоиздаването у нас? Потърсихме за коментар експерта в областта на авторското право Иван Янков:

Именно подобни казуси с трансграничен обхват показват нуждата от осмисляне на защитата на авторските права на наднационално ниво. Свободното предоставяне на книги в дигитален и печатен вариант придобива огромни размери. Дали обществото ще продължи да толерира ощетяването на автори и правоносители е въпрос, който всеки от нас трябва да си зададе.

Снимка на публикацията: Clemson University