fb

Книжарници "Хермес" препоръчват, виж какво!

Ревюта

„Плажът на мечтите“ за изконното право да бъдем щастливи

3 мин.

“Плажът на мечтите“ (изд. „Световна библиотека“) от Серхио Бамбарен е сред новите заглавия по рафтовете на българските книжарници, но всъщност тази книга е позната на читателите по света от повече от две десетилетия. Минироманът съвсем заслужено получава аплодисментите на феновете на Хорхе Букай и Паулу Коелю, но и овациите на хората, които са попаднали на „Плажът на мечтите“ в точния момент от живота си. Той разказва за най-трудното човешко търсене – на изконното вътрешно чувство за цялост, смисъл и щастие, непоклатимо и независимо от всичко, намиращо се извън нас самите.

С името на Джон Уилямс е свързано голямо състояние, тежки отговорности, важни заседания, подчинени служители, зависещи от всяко негово решение… Като отплата за непрестанния си труд Джон притежава цялото богатство, за което (почти) всички мечтаем, но то не го прави щастлив. Едно време и той си е казвал „само да спечеля това, а после да имам онова, пък след това ще си поживея“, докато не изгубил бройката на желанията, а сетне – и на притежанията си. Докато смисълът на всяка частичка имане не се е обезличил и животът спрял да му носи радост. Дните на Уилямс са вечно натоварени, служебни, неспокойни и неосъзнато нещастни, до онзи специален момент, в който среща един бездомник в парка пред сградата на фирмата си.

Серхио Бамбарен (снимка: Leccesette.it)

След контакта с този човек в главата на Джон Уилямс все по-често се пораждат въпроси, които бих определила като жизненоважни за всеки от нас: „Защо правя всичко това?“, „Какво ми липсва?“, „Защо не съм щастлив?“. И колкото по-усилено се опитва да намери отговорите за себе си, толкова по-близо се оказва до Саймън – човека от парка, превърнал се в негов верен приятел, съветник и слушател.

„Плажът на мечтите“ съдържа малко над сто страници мъдри мисли и насърчения за по-добър живот. Те имат силата да помогнат на всеки, позволил си да отвори съзнанието и душата си за такава литература.

Истината е, че стилът на Бамбарен не е сред любимите ми – никога не съм си падала по толкова директно предадени уроци за живота. Това обаче не означава, че не оценявам значимостта на темата, която обсъжда авторът. Като цяло се радвам, че „Плажът на мечтите“ е сред книгите, които прочетох през тази година. Защото подтикна дори мен, скептично настроената, да приложа прочетеното на страниците ѝ към личния си живот. Започнах съзнателно да се старая да добавям повече ценност към дните си, да поддържам още повече връзката на душата ми с природата, с хората, да се стремя към първичното щастие.

„Плажът на мечтите“ е кратка история за търсенето и намирането на онова изконно наше право – да бъдем щастливи, независимо от всичко. Защото един ден, когато трябва да направим равносметка за преживяното, богатството няма да има стойност. Везните ще се наклонят в полза на душите ни – на изпитаната радост, на близките, за които сме се погрижили, на любовите, благодарение на които сме израснали като хора.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!

[ + ]