fb
НовиниПо света

По 17 книги на година четат в арабските страни

2 мин.

По 35 часа на година или по средно 17 книги четат гражданите на арабските страни, сочи Арабският читателски индекс (ARI), създаден от фондация “Мохамед бин Рашид Ал Мактум” (MBRF) в сътрудничество с Програмата на ООН за развитие. Резултатите бяха представени по време на Knowledge Summit в Дубай, като според тях 11 от тези книги са арабски, а 6 – на чужди езици.

ari_cover_2016_enПодреждането има за цел да хвърли светлина върху читателските навици на хората от арабския свят, като проследява фокусирани върху знанието инициативи и тяхното влияние върху обществото. “Индекът успя да опровергае широкоразпространени неверни статистики, които поставяха нивата на четене в региона много по-ниско, отколкото те реално са”, казват от MBRF.

Резултатите в Арабския читателски индекс са базирани на данните от 148 000 души в 22 арабски страни, като лидер са Ливан с близо 60 часа в четене средно или по 29 книги. В Египет четат малко по-дълго – 64 часа на година, но това време им стига за 27 издания. В страните от Персийския залив начело са Обединените арабски емирства, където жителите прекарват средно по 51 часа на година в четене и успяват да прочетат 24 книги. След тях се нареждат Катар, Саудитска арабия и Бахрейн.

Близо 28% от участвалите в допитването са посочили, че предпочитат да четат книги, 20% са конкретизирали, че става въпрос за романи, а други 14% предпочитат комиксите. Малко над 1/5 от анкетираните четат е-книги.

Вижте и пълния доклад за тазгодишното издание на Арабския читателски индекс: