fb
БългарияНовини

Почина Дядо Пънч

1 мин.

Дядо Пънч раздава автографи

На 85-годишна възраст почина Панчо Панчев, добре познат на детската аудитория като Дядо Пънч, съобщиха от Съюза на българските писатели.

Панчо Панчев е автор на 50 пиеси и десетки книги, а повече от тях съдържат изключително увлекателни и лесни за запомняне стихове, приказки и гатанки за деца. Писал е и във всички литературни жанрове, включително и лирика и басни за възрастни, либрета за опера, оперета и балет.

Дядо Пънч е роден на 17.11.1933 г. в гр. София. Завършил е Руска гимназия и Театрознание във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. Бил е главен редактор на списание „Театър“ (1966 – 1969), а също и на сп. „Славейче“, в едни от най-трудните и на практика последни години за списанието (1997-2002 г.).  Той е сред най-играните български драматурзи не само у нас, но и по света. Комедията му „Приказка за калпаците“ (поправен вариант „Щръклица“) за малки и големи е поставяна във всички театри в България, играна е бившия Съветски съюз, Европа и на „Бродуей“, САЩ.

Дядо Пънч е носител на националната награда „Константин Константинов“ за цялостен принос към детската литература и на националната награда за детска литература „Петя Караколева“.

Екипът на „Аз чета“ изказва най-искрени съболезнования на близките му и се прекланя пред светлата му памет!

Снимки: Архив, „Аз чета“