fb
Дни на любовтаСпециални

Поетите Live – за любовта… към поезията

3 мин.
Снимка: mamuri photography; "Поетите Live и Любовта"

Любовта и поезията често вървят ръка за ръка. Щастлива или тъжна, мелодията на сърцето пише едни от най-красивите и запомнящи се стихове. Такива мисли витаят в съзнанието ми от декември, когато имах удоволствието да присъствам на „Поетите Live и Любовта“ в НДК. А поради големия интерес към събитието, организаторите го повториха и на 13 февруари.

Признавам си, че във вихъра на декемврийските задачи романтиката беше на заден план в ежедневието ми, но никога не отказвам възможност да се насладя на интересно събитие. Накрая бях приятно изненадана, защото сред рецитираните стихове почти не се срещат сладникави моменти. Темите са добре подбрани и разпределени, така че преминаваме от романтично, през тъжно, смешноГероите се сблъскват с изневяра, несподелена любов, раздяла, но разбира се, има и вдъхновение, очакване, щастие.

Всички емоции, за които се сетите, преминават на сцената под акомпанимента на красива музика и видео ефекти. А в същото време има и много изненади. Виждаме Ботев и Петко Славейков например в неподозирана светлина. Актьорите също изненадват – всеки с отличителен стил на поднасяне на стиховете и с различни споделяния, защото, както някой отбеляза по време на събитието: това не е театрална постановка и актьорите могат да си говорят с публиката.  

Снимка: „Поетите“

„Поетите“ стартира през 2017 г. като видео проект в платформата Interview.To. Още от самото начало в проекта участват Владо Пенев, Теодора Духовникова, Юлиан Вергов, Бойко Кръстанов, Захари Бахаров, Малин Кръстев, Луиза Григорова Макариев, Иван Бърнев и маестро Антони Дончев. По-късно се присъединява и Весела Бабинова.

Резултатът от съвместната им работа е омагьосващ и личи, че влагат по нещо от себе си във всяко изпълнение. Всеки получава своята възможност да блесне, но най-ярко за мен беше представянето на Владо Пенев, който очарова не само с актьорския, но и с музикалния си талант.

Защо да гледам поезия на живо? Оправдани ли са цените на билетите? Това бяха най-често срещаните въпроси преди и след събитието. Когато включим „цена“ и „изкуство“ в едно изречение, равенството, според мен, се постига много трудно. Какво оценяваме в крайна сметка? Броя на актьорите и стиховете, ефектите, музиката, специалните гости…  или емоцията, с която си тръгваме? Не мисля, че има еднозначен отговор и всеки намира верния за себе си, но лично аз се радвам, че събитие, посветено на поезията, привлича толкова зрители.

А магия в това събитие наистина има. Дали се дължи на дългогодишния опит и талантливите актьори, или на добре подбраните произведения, музика, светлина? А може би всичко е заради поезията, която често пренебрегваме, защото друг тип литература се възприема по-лесно, носи повече ползи… Във всички случаи, ако е вярно, че поезията трябва не да се разбере, а да се почувства, „Поетите Live” е преживяване, което ни предизвиква да отворим ума (и сърцето си) и да направим точно това.