fb
НовиниПо света

Покажи книга вместо билет и пътувай безплатно, или как Холандия отбеляза националната си Седмица на книгата

2 мин.

В края на март холандските читатели се възползваха от безплатно пътуване с влак на територията на цялата страна, научаваме от The Independant. Поводът? Ежегодната тържествена седмица, с която Холандия отбелязва любовта към книгите.

Всяка година от 1932-а насам Холандия насърчава четенето с Boekenweek – празник на литературата, който се отбелязва с тематични фестивали и срещи с автори в различни градове. Традицията повелява известен холандски писател да напише специален роман – „подарък за книжната седмица“, или Boekenweekgeschenk. Той се раздава безплатно на хората, които си купуват книга или се регистрират в библиотека в рамките на тържествената седмица.

Най-хубавото е, че в неделя – финалния ден от празника – романът-подарък може да бъде представен вместо билет във всеки влак в страната. Държавните железници Nederlandse Spoorwegen (NS) са ежегоден спонсор на тържествата и дори организират четения и срещи с автори във влаковете си.

Тази година романът-билет беше Jas Van Belofte. Авторът му Ян Сибелинк разказва за пътуването си във влака от Утрехт и срещите си с читателите там:

Хубаво е да видиш щастливите и изненадани лица на пътниците. Говорихме си за всичко, включително и за пътуването им. Един от тях даже ми сподели, че отива в родния ми град Велп. Често има и деца – естествено, надявам се, че и те ще почнат да четат. С тази цел пишем.

Изявлението на държавните железници, които вече от 18 години приемат книги вместо билети на специалния ден, гласи:

В сърцето ни има специално място за четенето, защото то е един от любимите начини да прекарваш времето си, докато се возиш във влака. Това е причината от години да сме основен спонсор на множество кампании за насърчаване на четенето, включително и Седмицата на книгите.