fb
Ревюта

„Малък наръчник по люка“ ни учи как да бъдем щастливи хора и непредубедени читатели

4 мин.

Чудили ли сте се някога как да накарате децата да си пишат домашните и да си играят навън вместо да седят пред компютъра? Иска ли ви се да опознаете съседите си, да си направите зеленчукова градина, да усещате сигурност и чувство за общност в квартала или в града си? В „Малък наръчник по люка“ (изд. „Хермес“) Майк Викинг – изпълнителният директор на Института за изследване на щастието в Копенхаген, ни разказва как хората по света постигат това и дава съвети как всеки от нас може да се доближи до щастието с няколко лесни стъпки.

Признавам си, че в началото бях предубедена към книгата. Изглеждаше ми повече като приятно четиво за уплътняване на времето с много картинки и хубаво оформление, но определено се съмнявах в задълбочеността на съдържанието. В същото време темата за щастието ми е интересна и трябваше да се подготвя за интервю с автора, затова си наложих да прочета „Малък наръчник по люка“ задълбочено и без предразсъдъци.

В крайна сметка останах приятно изненадана и установих, че има два начина да я четеш. От една страна, тя може да те отведе на пътешествие към опознаването на различни държави и тяхното разбиране за щастието – накратко, да обогатиш общата си култура и да се разтовариш. От друга страна, може да бъде полезен наръчник за добри практики, свързани с всички аспекти на битието – от личното благосъстояние, през начините за изграждане на общности в днешния технологичен свят, до възможностите за подобряване на инфраструктурата в името на по-здравословния живот.

В основата на „Малък наръчник по люка“ заляга идеята, че щастието (или „люка“ на датски) се състои от няколко елемента – общност, пари, здраве, свобода, доверие и доброта. Майк Викинг се спира на всеки от тях, като изследва как се променя значимостта им в чуждите страни и култури. Отделните глави са изградени като разговор с автора, в който той споделя лични преживявания и примери. Част от информацията може да се окаже вече позната на някои читатели, но Викинг включва и много истории на обикновени хора от цял свят, които споделят идеи за постигане на по-щастлив живот. Всеки от нас може да приложи доста от описаните дребни стъпки в ежедневието си.

Майк Викинг в София (снимка: „Хермес“)

Авторът е включил и данни от проучванията на Института за изследване на щастието и засяга теми като държавни политики за подобряване на живота на гражданите, влиянието на технологиите върху взаимотношенията ни, депресията и много други. Една от най-впечатляващите за мен части обръща внимание на емпатията и идеята за преподаването й в училище. Викинг дори е включил няколко препоръки как да учим децата на емпатия – по мое мнение подобни уроци са жизнено необходими, и то не само на малчуганите.

Не мога да подмина и красивото оформление. Книгата е изпълнена със снимки, добре оформени текстове, цветни илюстрации и графики. Въпреки твърдите корици не е тежка и е с по-малък формат, който улеснява носенете и четенето й в метрото например. Оттук обаче идва и единственият й недостатък – шрифтът е по-дребен от необходимото.

Четенето на „Малък наръчник по люка“ ме накара да се замисля за неосъзнатите ми предразсъдъци към подобни заглавия. Забелязах, че съм много по-склонна да приема как романите за травмиращи или драматични преживявания са задълбочени и трансформиращи, а тези за щастието са леки и повърхностни. Не знам колко истории и автори съм подминала с лека ръка заради това, но се радвам, че книгата на Майк Викинг не беше сред тях.

В края на „Малък наръчник по люка“ той призовава да търсим щастието навсякъде около нас и да го споделяме. В социалните мрежи може да използваме хаштаг #Look4Lykke, а Викинг и колегите му от Института за изледване на щастието ще следят за нашите усмивки, неочаквани добри дела или съвети за по-щастлив живот.

Не пропускайте специалното ни интервю с Майк Викинг по време на гостуването му в България през март, както и ревюто ни за „Малък наръчник по хюга“.

А тези от вас, които не искат да разчитат на случайността, могат да получат книгата с 10% отстъпка и безплатна доставка от Ozone.bg, като въведат код azcheta при завършване на поръчката.