fb
НовиниПо света

Пол Остър, Мохсин Хамид и Али Смит сред шестимата финалисти за Man Booker

2 мин.

Пол Остър, Мохсин Хамид, Али Смит, Джордж Сондърс, Емили Фридлънд и Фиона Мозли продължават напред в борбата за „The Man Booker Prize”. Шестимата финалисти за престижната литературна награда за 2017 г. бяха обявени в сряда в Лондон.

За четвърта поредна година призът е отворен за автори от всички националности и тазгодишният финален списък се състои от двама британски, един британско-пакистански и трима американски писатели.

Ето и книгите, които продължават напред:

Книгите финалисти за Букър, 2017

  • „Lincoln in the Bardo“ от Джордж Сондърс
  • „4 3 2 1“ от Пол Остър
  • „History of Wolves” от Емили Фридлънд
  • „Exit West“ от Мохсин Хамид
  • „Elmet“ от Фиона Мозли
  • „Autumn“ от Али Смит

Интересно е, че американските заглавия преобладават, а различията в писателския опит на номинираните варира сериозно. Джордж Сандърс и Пол Остър са писатели с дългогодишен опит, макар че „Lincoln in the Bardo“ е дебютен роман за Сандърс, известен с есетата и разказите си. Истински дебютанти в писането обаче са Фиона Мозли и Емили Фридлънд. Другите двама – Али Смит и Мохсин Хамид – пък са били сред финалистите и на предишни издания на наградата.

Всеки от шестимата финалисти получава £2 500 и специално подвързано издание на книгата им. А големият победител ще спечели £50 000 и не по-малко по важност – световно признание. Той ще бъде обявен на 17 октомври в Лондон на церемония в Guildhall, на която по традиция присъстват световно известни величия от литературните среди. Церемонията ще се предава на живо по BBC.

Southbank Centre, Лондон

Междувременно, номинираните писатели ще участват в редица събития, които ще популяризират произведенията им. Последното от тях – литературно четене – ще се състои във вечерта преди церемонията за награждаването, на 16 октомври, в лондонския културен комплекс Southbank Centre.

Значимо да се отбележи е и дългогодишното партньорство на фондацията „The Booker Prize” и Кралския национален институт на незрящите във Великобритания. Осигурено е финансиране за издаването на шестте книги финалисти на Брайловата азбука, във формат с големи букви и аудио версия за тези, които не могат да четат стандартните издания.