fb
Ревюта

Пръц-прахът и лудите изобретения на доктор Проктор

3 мин.
Prats-prahat na doktor Proktor Yu Nesbyo

Prats-prahat na doktor Proktor Yu NesbyoКакво ли не правят родителите по молба на децата си! Световноизвестният норвежки автор на криминални романи Ю Несбьо явно не е устоял на молбите на дъщеря си да й разкаже забавна история по време на семейната вечеря. Резултатът е романът за деца „Пръц-прахът на доктор Проктор”.

Той е увлекателен разказ за приключението, което започва една слънчева майска сутрин на улица „Оръдейна” в Осло. При забъркването на историята Несбьо е използвал първокачествени съставки:

1. Ексцентричен, гениален и непризнат изобретател (д-р Проктор).

2. Единствено по рода си необикновено дребно, самоуверено и рижо момченце, което свири на тромпет (Бюле).

3. Сериозно и умно момиченце с винаги отлични идеи (Лисе).

4. Нагъл и непочтен богаташ (г-н Тране) със синове побойници (близнаците Трюлс и Трюм Тране – звучи като скороговорка, нали?).

5. Щедра доза животни, които ви се иска да не бяха се раждали – чудовищната змия Ана Конда, монголския воден плъх Атила.

Наближава националният празник на Норвегия, 17 май, и Лисе се запознава с новия си съсед Бюле. После двамата се сприятеляват със странния съсед доктор Проктор, който от години работи върху най-различни химически смеси, но все не успява да получи вещество, което да може да продава. В този момент той привършва работата върху пръц-прах.

Пръц-прахът е точно каквото си мислите – смес, която предизвиква произвеждането на пръцня, чиято мощност зависи от това дали сте изпили лъжичка от обикновения пръц-прах или от този за пръцконавти. Бляк! Всъщност е доста забавно, а и при използването на пръц-праха ги няма обичайните неприятни миризми.

Пръц-прахът веднага става обект на детските желания и първата разпродажба, която Лисе, Бюле и д-р Проктор организират, има невероятен успех сред децата от квартала. За съжаление, той привлича и близнаците Тране и алчния им баща, който праща учения и Бюле в Мъртвешката тъмница и организира кражбата на всичкия пръц-прах от мазето на д-р Проктор.

Макар и разделени, Лисе, Бюле и доктор Проктор трябва да използват всичките си сили, смелост, находчивост и знания, за да спасят изобретението от лапите на г-н Тране.

Истина е, че интригата в книгата се завърта около продукт на ръба на благоприличието, но пък няма какво да се преструваме – децата винаги са очаровани от възможността да участват в някоя и друга непочтителна дейност.

„Пръц-прахът на доктор Проктор” (изд. „Емас“) е отлично начало на детска поредица със скандинавски вкус. Пък и не виждам как бих могла да не харесам книга, в която героите час по час ядат най-малко половинметрови карамелени пудинги.

Честно казано няма да се разсърдя на г-н Несбьо, ако реши да отделя по-малко време на прочутите си криминални романи, а повече на Бюле, Лисе и доктор Проктор. И понеже нямам съмнения, че книгата ще допадне и на вас, искам да ви зарадвам с една хубава новина – авторът вече е написал 4 книги за доктор Проктор и неговите малки помощници, а българските издатели планират да ни зарадват с всичките. Само имайте търпение и …внимателно с домашните експерименти!

Прочетете още ревюто за „Доктор Проктор и ваната на времето“.

Текстът е публикуван първо в „Детски книги“.