fb
БългарияНовини

Предизвикателството „Читатели четат поезия” на Алея на книгата 2014

3 мин.

Много скоро след второто си издание читателско ателие „Читатели четат поезия“ се включва в „Алея на книгата” 2014.

Третото издание е във формата на ателие за сцена и А-лея и се случва благодарение на поканата на ИК „Жанет 45“ и е планирано за 17 септември от 18 ч. Ще бъдат представени двама млади автори на издателството и техните поетични книги: Яница Радева, „Кошерът на думите” и Димитър Ганев, „Никол слиза по стълбите”.

"Chitateli chetat poeziq" 3Този път механизмът на читателското ателие ще трябва да се вмести в 45 минути, което екипът на ателието приема като допълнително предизвикателство за себе си и участниците. Събитието ще протече в обичайните три кръга.

Първи кръг: На случаен принцип читателите избират стихотворение от двете книги от предварително разпръснати копия на стиховете. Избраните стихове се четат на сцената в специална звукова среда, съответстваща на атмосферата на книгите, създадена от Жоро Гомес. Ако желаещите да се включат са много,  могат да се  групират по двойки  (тук организаторите дават пълна свобода от стандартно редуване до малък пърформанс)

Втори кръг: Читателите се разделят на две групи около самите поетични книги. Местата, на които ще работят, ще са на самата сцена и на алеята до сцената. В зависимост от броя на желаещите този път може да се сформира трета група, работеща със смесени стихове от двете книги на тротоара. В тази същинска част на читателското ателие читателят се натоварва с отговорността на съ-автор и създава свой текст от оригиналите като се опитва да устои на изкушението за дописване.

Процесът, да напомним, е следният: В групите пред всеки читател има различно стихотворение. От него се избира 1 стих/1 ред/1 абзац и се записва на отделен лист. Прави се размяна на листовете със стиховете. Чете се от следващото стихотворение, избира се отново 1 стих/1 ред/1 абзац и така, докато първото стихотворение се върне до „притежателя си”. На белия лист вече всеки е получил нов текст.

Случайните минувачи и наблюдателите  отговарят на въпроси за поезията върху специално подготвено табло.

Трети кръг: Силата на споделянето. Четат се новите, индивидуални, спонтанни текстове.

Финалът на читателско ателие за сцена и А-лея е на щанда на „Жанет 45” с думи на присъстващите поети Яница Радева и Димитър Ганев. 

„С този акт ИК „Жанет 45” подкрепя иновативната форма за представяне на поезия, залагаща на игровия принцип. Целта е популяризиране на съвременна българска поезия чрез интерактивно включване на читателя и признаване на неговата роля във веригата издател-поет-поетична книга-читател, с акцент на взаимодействието между тях“, споделя Петрана. И продължава „Формата на ателиетата освен че успява да  провокира творческо мислене и изразяване, показва, че е лично преживяване на избраната поезия с дълготрйно въздействие“.

Устойчивият екип на читателското ателие „Читатели четат поезия“ продължава да е в състав:

Петрана Петрова от "Аз чета" и Жоро Гомес

Екипът на читателското ателие: Петрана Петрова от „Аз чета“ и Жоро Гомес

Концепция, организатор и водещ: Петрана Петрова, редактор „Поезия” и част от екипа на сайта AzCheta.com . Звукова и музикална среда и ефекти: Жоро Гомес. „Аз чета” е медиен партньор.

Не забравяйте да се присъедините и към фейсбук събитието на „Читатели четат поезия”, а след това, разбира се, да си подарите различна вечер на място.

Разгледайте галерията от второто издание на читателското ателие от „дома“ му – бар „Ателието“, с поетите Белослава Димитрова „Дивата природа” и Димитър Кенаров „Апокрифни животни”. Снимки: Крис Енчев