fb
БългарияНовини

Турнето на „Димитър Злочести и Войводата Патрев“ продължава във Велико Търново и Русе

2 мин.

анчо калояновСледващите спирки на литературното турне на Анчо Калоянов за представянето на романа му „Димитър Злочести и Войводата Патрев“ са във Велико Търново и Русе на 24 и 25 март.

„Димитър Злочести и Войводата Патрев“ е роман „за пробуждането на националното самосъзнание, назряването на Априлското въстание, избухването и потушаването му“, по думите на проф. Иван Станков. Преиздаването му от ИК „Хермес“ през 2016 година съвпада с честването на 140 години от Априлското въстание.

По този повод на 10 март в София започна Националното турне на книгата, което досега премина още през Пловдив и Стара Загора. Следващите представяния на книгата са:

Велико Търново – 24 март (четвъртък) от 18:00 часа
книжарница „Хермес“, ул. „Васил Левски“ 9

Русе – 25 март (петък) от 18:00 часа
книжарница „Хермес“, ул. „Александровска” 81

Последната спирка на турнето ще бъде във Варна на 31 март.

„След издаването на „Калуня-каля“ на Георги Божинов романът „Димитър Злочести и Войводата Патрев“ на Анчо Калоянов е втората забележителна и забравена книга за Априлското  въстание  (първото  издание  е през 1978 г.), която „Хермес“ предлага за нов прочит. Вярвам, че тя също ще намери път до сърцето на днешния читател“, казва за романа издателят Стойо Вартоломеев.

Анчо Калоянов е роден през 1943 г. в село Бъзовец, Русенско. Завършил е „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. През 1972 г. става асистент по „Български фолклор“ във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, по-късно получава званието доцент, а днес вече е един от най-уважаваните професори. През 2015 г. Анчо Калоянов е избран за Преподавател на годината от студентите във ВТУ.

Над 20 г. е научен ръководител на кръжока по български фолклор „Акад. М. Арнаудов“, чрез който се формират научните интереси на редица бъдещи фолклористи и литературоведи. Обект на научните му интереси са архаичните пластове на българския фолклор (митология, езичество, шаманство), както и проблемите на българската култура и религиозен опит от ранното средновековие до най-ново време.

Анчо Калоянов е автор на книгите „Последното жито на лятото“ (разкази, 1970), „Селищна могила“ (новели, 1976), „Седмият живот“ (разкази и новели, 1981), „Див огън“ (роман, 1997), „Девети“ (роман, 2003) и др. По разказа „Страдивариус“ от сборника „Седмият живот“ е заснет едноименен филм.

[ + ]