fb
Книги и киноСпециални

Прекрасният нов свят в екранизацията на „Кръгът“

3 мин.

Кръгът” на Дейв Егърс (изд. Жанет 45) е дистопична научна фантастика, която ще ви припомни “Прекрасният нов свят” на Олдъс Хъксли или пък “1984” на Джордж Оруел. Прелиствайки последните страници, ще остави горчив привкус и купища объркани размисли за настоящето и за бъдещето.

Когато я прочетох миналата година, не спрях да я препоръчвам на роднини и познати, защото определено насочва вниманието на човек към важни проблематики в развитието на технологичния свят и социалните мрежи. Нямаше как да не се развълнувам, когато разбрах че ще го екранизират, а особено и от присъствието на актьори като Ема Уотсън и Том Ханкс. Като всеки път, когатона големия екран представят книга, която харесвам, малко се притеснявам: колко точно са съкратили от историята, дали са я изменили, дали актьорите ще изиграят персонажите по начина, по който аз съм си представяла… В “Кръгът” все още съм на кантар дали промените са за добро или не чак толкова.

Срещаме Ема Уотсън в ролята на Мей Холънд, която назначават в “Кръгът” – огромна, утопична компания с прогресивни идеи за бъдещето. Какъв би бил света ако нямаше повече тайни, лъжи, лицемерие и хората виждат всичко – постоянно? Как се държи човек, когато е под наблюдение?

  “Всичко, което се случва, трябва да се знае.” 

С омайни приказки и гениални ораторски умения, изпълнителният директор Еймън Бейли успява да убеди служителите си, както и почти целия свят в твърденията, че “Тайните са лъжи”, “Споделянето е грижа” и “Личният живот е кражба” – идеи, с ясни препратки към Оруел-ския “голям брат”. Том Ханкс успява да пресъздаде перфектно образа на Бейли, излизайки на сцената като Марк Зукербърг, Стийв Джобс, Илън Мъск – развълнуван да представи поредната гениална идея, която ще направи света по-добро и сигурно място.

Работата в технологична компания често пъти се изразява в седене пред компютъра и мислене над поредните задачи. Липсата на социални контакти и взаимоотношения с колегите е проблем, за който в „Кръгът“ е открито решение. Създаването на среда за много извънработни дейности, събирания и партита в самия кампус улесняват хората да се социализират, комуникират и сприятеляват помежду си.  Но какво се случва, когато сложиш оценка на активността и рейтинг на дейностите, които трябва да те отпускат, разсейват и забавляват?

Както повечето научни фантастики, и тук Дейв Егърс ни представя бъдещите опасности от развитието на настоящите тенденции. Как уж добрата цел може да бъде покварена и да поеме по съвсем грешен път. В свят, в който постоянно гледаме и оценяваме всичко в брой харесвания и споделяния, уж невинното изказване на мнение, може да ескалира и създаде усложнения, каквито дори не можем да си представим. Ако следите и харесвате сериала “Black Mirror”, то определено “Кръгът” ще ви допадне, създавайки същата атмосфера и крещящи предупреждения за бъдещето.

Във филма липсват много елементи и детайли от книгата, което определено е минус, и за хората, които не са я чели, сюжетът може да изглежда леко банален и недостатъчно задълбочен. Но ако вече сте запознати със света, изграден от Егърс, то определено ще оцените различното развитие и загатването на други проблеми, които възникват, когато човек повярва в „перфектния нов свят“.

Прочетете и ревюто на Алекс за книгата тук.