fb
Ревюта

„Приказки от мъгливия Албион“ – докосване до фантастичния свят на Владимир Ерко

2 мин.

Приказки от мъгливия АлбионЩе ви разкажа за едно вълшебство. В него можете да потънете като в приказен сън. Да се опияните от изразителните цветове. Дълго да търсите в невероятно фините детайли недоизказаното от една история. Да се почувствате отвъд реалния свят.

Това са илюстрациите на Владислав Ерко.

Иска ми се да бях художник-илюстратор и да можех да кажа като професионалист нещо умно и задълбочено. Да потърся връзки, влияния, да оценя техниката и майсторството му. Но съм само един оглупял от възторг читател, пораснало дете, на което са му подарили приказка, разказана с невероятно визуално богатство.

Всъщност приказките са три на брой, избрани от пищното наследство на британските рицарски сюжети, и съдържат всички познати елементи на популярните вълшебни приказки – феи, елфи, смели рицари, красиви принцеси. Особено ми беше интересна втората – „Децата на краля на Ейлп“, в която се преплитат мотиви, идентични с тези от „Спящата красавица“ и „Красавицата и звярът“.

Приказки от мъгливия Албион

Илюстрация към приказката „Децата на краля на Ейлп“

Владислав Ерко работи близо три години върху илюстрациите към тях. Можеш да ги разглеждаш дълго и непрекъснато да откриваш нови неща – истории в истории в истории… Прекрасни рицари в богато украсени дрехи и бойни доспехи, чудновати същества, загадъчни непристъпни замъци, омагьосани принцеси сякаш ни потапят в тайнствения свят на Средновековието.

„Приказки от мъгливия Албион“ е изключително красива книга, поднесена с подобаващо полиграфическо оформление от издателство „Лабиринт“, което продължава да предлага на българските читатели съкровища от световната литература с любов и вдъхновение. Съвсем не е необходимо да сте родител, за да си я подарите! Ако се поинтересувате и разгледате няколко сайта в Интернет, ще видите, че изданията с илюстрации на Владислав Ерко дори са обект на колекционерски страсти.  Признавам си, аз вече мечтая да имам някои от тях!

Владислав ЕркоВладислав Ерко (1966) е украински художник – илюстратор. Носител на множество награди: „Книга року“ („Книга на годината“) за 2000 и 2003 година, „Человек книги“ – 2002, „Най-добра детска книга“ (2006) – САЩ, Гран-при на Лвовския форум на издателите (2007). Илюстрирал е украинското издание на серията книги за Хари Потър, „Малкият принц“на Екзюпери, приказките на Андерсен, книги на Пауло Коелю, Ричард Бах, драми на Шекспир. „Снежната кралица“ на Андерсен е издавана два пъти на английски език с негови илюстрации, а през 2005 влиза в първата тройка на най-продаваните книги по Коледа в Англия.