fb
Ревюта

„Приказките на Барда Бийдъл“ са изпълнени с вълшебен дух

2 мин.
prikazkite na barda biydal j.k.k.rouling

prikazkite na barda biydal j.k.k.roulingКак ви звучи да държите в ръцете си специална книга с илюстрации от самата Дж. К. Роулинг, продадена на търг на цена от 3,98 милиона долара? Как бихте се почувствали, ако имате възможността да прочетете един от шестте униката, подарени на най-близките на авторката? Става въпрос за „Приказките на барда Бийдъл“ (изд. „Егмонт България“), която се споменава за първи път в „Хари Потър и Даровете на смъртта“.

Идеята на писателката е да направи незаменим подарък на хората, които са й помагали през изминалите години работа по поредицата за Хари Потър. Роулинг решава средствата от продажбата на седмата книга да отидат за благотворителната й фондация Lumos, целяща да подобри живота на деца в неравностойно положение. Впоследствие авторката решава да зарадва феновете, като публикува и разпространи изданието по цял свят с единственото условие всички приходи да отиват за фондацията й – един истински щедър жест, който само през първата седмица носи над четири милиона паунда постъпления за Lumos.

„Приказките на барда Бийдъл“ съдържа едва пет истории, написани за подрастващи магьосници, но пък са изключително хубави и интересно поднесени от Роулинг. Приказките много приличат на нашите басни, с които сме приспивали децата си, като обаче има една основна разлика – тук винаги присъства магия.

Всяка история в „Приказките на барда Бийдъл“ завършва с размишленията на небезизвестния професор Дъмбълдор, а илюстрациите на самата Роулинг правят творбата още по-ценна. Любима ми стана „Приказка за тримата братя“, но гарантирам, че всяка една носи своя оригинален чар и вълшебство, както и потенциал да се развие в нещо повече от просто приказка за приспиване. Книгата безспорно ще се хареса и на мъгъли, и на магьосници, защото е пълна с истински вълшебни приключения, някое и друго подскачащо гърне, кладенец на късмета, кикотещ се пън, както и необичаен разказ за косматото сърце на един магьосник…

За мен „Приказките на барда Бийдъл“ е важно попълнение в колекцията на всеки уважаващ себе си фен на Хари Потър. Истинско удоволствие бе да прочета тази книга и вярвам, че е подходящ избор, ако искаме тепърва да въвлечем някое дете в неповторимия и магичен свят, който Роулинг е създала!

[ + ]