fb
НовиниПо света

Приказно пророчество: Мечето Падингтън се срещна с английската кралица

2 мин.
Reuters

Падингтън е едно от любимите мечета на децата, чийто подвизи забавляват читателите по цял свят. Първата му поява е на 18 октомври 1958 г., когато Майкъл Бонд пише първото му приключение, а за последно го видяхме в събота, минути преди началото на „Платиненото парти в двореца“ в компанията на самата кралица Елизабет Втора.

Когато през 2015 година в България се появява книгата „Падингтън в двореца“ обаче, никой не подозира, че 7 години по-късно литературният герой ще открадне шоуто по случай платинения юбилей на кралица Елизабет и ще седне на една маса с Нейно Величество, за да пият заедно чай. Толкова пророчески звучи и заглавието на ревюто, което е написала в същата година и Вал Стоева – „Мечето Падингтън се среща с английската кралица“.

„Падингтън е мече, което няма как да не обикнеш. Той е толкова чаровен в грешките, които допуска, и е толкова истински, че всеки е готов да му помогне и да го накара да се чувства добре. Дори и английската кралица!“, пише Вал преди 7 години.

И докато цялата британска общност тръпнеше в очакване за старта на музикалния концерт, проведен като част от тържествата за платинения юбилей, кралицата се появи в скеч с емблематичното за детската британска литература мече. 

Зрителите и публиката на живо наблюдаваха с наслада как мечето Падингтън е в коридорите на Бъкингамския дворец, където седна да пие чай с Нейно Величество. Той ѝ наля чаша чай и ѝ предложи сандвич с мармалад. За изненада на зрителите и самия Падингтън, кралицата извади също сандвич от дамската си чанта (не пропускайте да го видите във видеото!!):

https://m.youtube.com/watch?time_continue=57&v=8H3WJ2qRwiQ&feature=emb_logo

Концертът пред Бъкингамския дворец се превърна в грандиозно шоу. Пяха групите „Куин“ и „Дюран Дюран“, Алиша Кийс, Род Стюърт, Даяна Рос, Джордж Езра, Андреа Бочели. Андрю Лойд Уебър и Лин Мануел Миранда представиха букет от мюзикъли. Видни личности от различни сфери – изкуство, култура, спорт, екология, поднесоха своите поздравления към Елизабет Втора, възхвалявайки я като пример за подражание в служба на нацията през всичките тези 70 години.

Публиката на концерта наброяваше 22 000 души, а сред тях бяха и близо 30 членове на британското кралско семейство.

След появата си във видеото Падингтън туитна: „Ако сме мили и учтиви, светът ще върви в правилната посока. Благодаря ви!“