fb
Книги и киноСпециални

„Продавачът на вестници и цигари“ – една тъжна виенска приказка

2 мин.

„Продавачът на вестници и цигари“ (изд. „Colibri“) от Роберт Зееталер беше една от книгите, които прочетох и харесах това лято. Ето затова филмът на Николаус Лейтнер веднага привлече вниманието ми като част от кино-литературния фестивал CineLibri, където бе отличен с трето място в конкурсната програма.

Историята на младия Франц, който попада във Виена в края на 30-те години в търсене на щастието, е много благодатна за екранизация. Тук европейското кино плува в свои води, но това крие и рискове. Трудността в интерпретацията на романа идва от двете паралелни линии – юношеските страдания на младежа, от една страна, и настъпването на силите на мрака, отразено в наивния му поглед.

Франц е неопитен юноша, прекарал детството си в малко селце в относително безгрижие, осигурено от майка му благодарение на връзките ѝ със заможни мъже. Внезапната смърт на последния ѝ любовник го захвърля в мрежата на големия град, където магазинчето за вестници и цигари се оказва спасително островче, но не за дълго.

Добрият визуален разказ и отличната актьорска игра превръщат филма в приятно зрителско преживяване. Бруно Ганц е впечатляващ в последната си роля като Зигмунд Фройд, чудесно му партнира и младият Симон Морзе в ролята на Франц. Образът на знаменития психолог според мен е донякъде символичен. Той заема мястото на липсващата бащинска фигура в живота на юношата и му помага да не се загуби във водовъртежа от чувствени копнежи и сърдечни разочарования. Необичайното им приятелство, обаче, не може да продължи дълго – като много други, Фройд е принуден да напусне Виена, а Франц остава сам с изборите, които трябва да направи в едно смутно и мрачно време.

Романът на Роберт Зееталер печели сърцата на читателите с процеждащата се тъга по загубената нормалност. Писателят успява майсторски да запази деликатното равновесие на сюжета чрез загатнатите внушения и тревожната атмосфера, която наслагва постепенно.  За мен проблемът на филма беше в твърде добросъвестния преразказ, който не успя да предаде или поне да подскаже за недоизказаното между страниците.

Имате още една възможност да гледате „Продавачът на вестници и цигари“ на допълнителната прожекция на 24 октомври в Евросинема. За повече подробности посетете сайта на фестивала!

Гледайте трейлър на филма:

Можете да вземете „Продавачът на вестници и цигари“ с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!