fb
Книги и киноСпециални

Късометражен филм по разказ на Людмил Станев грабна награда на CineLibri

2 мин.

Кадър от „Концерт за кларинет и оркестър“

Филмът „Концерт за кларинет и оркестър” (2018г.) на режисьора Максим Петров, адаптация по разказа „Още една кратка история на любовта” на Людмил Станев, спечели голямата награда в конкурса за късометражен филм Cinelibri Short Movie Official Competition. 

Филмът е с продължителност 4:44 минути, а Людмил Станев е част от сценарния екип и един от актьорите. Действието се развива в една топла нощ в началото на лятото и започва с телефонно обаждане в Спешна помощ.

Специалната награда на журито отиде при филма Внукът на човекоядката (2019г.) на режисьорката Десислава Николова-Беседин по едноименния разказ на Йорданка Белева. Филмът „Над нещата” (2019) с режисьор Ина Николова спечели Специалната награда на TatraTea.

Кадър от „Внукът на човекоядката“

В конкурса участваха общо 10 филма, девет от които български, а журито беше в състав: режисьора Иван Москов, кинорежисьора и продуцент Николай Мутафчиев и Мария Арангелова – режисьор, пътешественик.

Организаторите на CineLibri отчетоха, че през тази година рекорден брой зрители са посетилите фестивала и напомниха, че софийската публика все още може да се възползва от допълнителните прожекции в културен център  Г8, Евро Синема и Casa Libri.

Освен това част от филмите, които бяха излъчени в рамките на фестивала, тръгват в разпространение в столицата и страната в рамките на следващите седмици.  Кинематографичният шедьовър „Изпепеляване” на режисьора Лий Чанг-донг, който спечели Голямата награда за най-добра литературна адаптация, пък вече е по кината.

CineLibri 2019 се проведе с подкрепата на Столична програма „Култура”, Национален фонд „Култура”, Национален филмов център, фонд „Култура” на Община Варна, Община Бургас, Община Габрово. От тази година Cinelibri е включен и в Календара на културните събития на Столична община.