fb
Ревюта

Как „Продавачът на вестници и цигари“ преживя края на света?

3 мин.
„Продавачът на вестници и цигари“ (изд. „Colibri“) на Роберт Зееталер

Спомнете си някой мрачен облачен ден. Дори да не виждаме слънцето, знаем, че грее, нали? С финалните секунди на залеза настъпва пълната тъмнина, която не е неочаквана, но идва много бързо – като закана или предупреждение. Подобно усещане носи „Продавачът на вестници и цигари“ (изд. „Colibri“) на Роберт Зееталер.

Роман на границата и за границите, чиито герои съществуват на прага на зрелостта, смъртта или падението. Те не могат да останат дълго там – времето ги притиска и трябва да изберат накъде да поемат. Намират се на една година от мъжеството, на една пресечка от приятелството, на крачка от любовта, на няколко мига от гибелта. В центъра на края на света, до бърлогата за звяра, който не познава и не позволява свободата на сърцето.

Нацистите определят какво е правилното поведение в Австрия след аншлуса от 1938 г. и всичко, довчера смятано за нормално, е изтрито като с гумичка.

Роберт Зееталер
Роберт Зееталер (снимка: Sinissey)

Забравите са добро и зло. Ние ще ви казваме какво да мислите и чувствате. Живейте в страх. Човекът вече не означава нищо.

Управлението на Хитлер, отначало възприемано като лоша шега, се превръща в много страшен кошмар. Има ли кой да ви събуди?

Може би Франц Хухел от Нусдорф до езерото? Поне ще се опита.

Наскоро започнал самостоятелния си живот, той се изправя пред новата абсурдна реалност и трябва бързо да вземе решение какво да прави. Дали да се опита да оцелее с цената на всичко (като Агнешка), дали да заяви открито несъгласието си (като Ото), дали да се бори срещу нацистите, или да им симпатизира (като Червения Егон и месаря), дали да бяга (като семейството на Фройд)? И най-важното – има ли смисъл да прави или да мисли каквото и да е?

Младият Франц не знае много неща за живота и хората, но е научил, че „за да стигнеш до тях, понякога трябва да ги притесниш“, а кое си е струвало и кое е било грешка, само времето ще отсъди.

Трогателната история, пулсиращата Виена, „похотливите желания“, психоанализата, несподелената любов и порастването са фонът, на който Зееталер пише. В сърцевината си „Продавачът на вестници и цигари“ е роман за лавинообразните промени в Европа в края на 30-те години на XX век, задвижвани от манията за власт и величие (и нелекуваните психически проблеми на политиците, пък и на цяло едно поколение), за двете крайности на човешката природа и за огромните трансформации в човешката душа, случващи се в дни на непоправими катастрофални събития.

Не пропускайте и чудесната екранизация на романа, дело на режисьора Николаус Лейтнер:

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta20 при завършване на поръчката си.