fb
Днес на ПанаираПанаирът

Пролетен базар на книгата 2017: Ден втори

6 мин.

Какво по-добро извинение, за да се „заровите до уши“ в книги от 24 май? Тази година хубавият ни празник съвпада с Пролетния базар, което няма как да не зарадва книголюбците.

Вижте събитията, които ще се проведат във втория ден на Базара и си съставете своя лична програма за срещи с писатели и любими книги:

 

10:00 – 18:00 часа
Пролетен базар на книгата 2017 с „Аз чета“ и приятели

За пръв път „Аз чета“ ще има собствен щанд на изложението – Б19 на ляв полуетаж, като заедно с нас ще бъдат и носителите на Награда „Бисерче вълшебно“ Радостина Николова, Никола Райков и илюстраторът Мая Бочева.

Във всеки от дните на Базара ще можете да се включите в една от нашите игри, а във вечерните часове сме подготвили специална програма от срещи.

 

14:00, сцена / ляв полуетаж, НДК
Представяне на изложбата „Под езика” на Дамян Дамянов

„Под езика” e графичен експеримент, посветен на кирилската азбука. Неговият автор, художникът Дамян Дамянов, изследва и трансформира познатите ни букви – от абстрактни графични знаци, буквите се превръщат в идеограми. Всяка от тях подсказва или илюстрира по лаконичен начин значението на дадена дума.

Изложбата прекроява границите на езика ни, изпъстрен с немалко чуждици, с думи с непреходно значение или такива с променен във времето смисъл, дори собствени имена, превърнали в понятия. Участието на личностите, които да обяснят всяка от тези думи, илюстрира вавилонския свят на споделянето. В този свят всички разбираме когато някой е казал нещо. Въпросът, поставен от Дамян Дамянов е дали всички разбираме едно и също нещо.

 

15:00, Място: сцена / ляв полуетаж, НДК
Представяне на „Отхвърлени” на Стелла

„Отхвърлени” ще ви върне два века назад във времето, за да ви потопи в обстановка, съчетала стотици багри и аромат на кафе, вкусни гозби, билки и подправки. Пътешествието във времето и пространството ще ви срещне с героите в малко българско село, които доказват, че независимо от епохата не може да се избяга от горчивата истината, че все едни и същи проблеми занимават умовете ни. А именно коварство, предателство, сребролюбие, гордост, изневяра. Книгата е красива паяжина от трогателни човешки съд-би, които се усещат толкова близко, че може би там някъде ще откриете своята.

Представя: Стела Илиева

 

16:00, Място: сцена / ляв полуетаж, НДК
Представяне на „Лесно пиша и чета с шарените кубчета” на доц. дфн. Добринка Райнова

Системата „Шарени кубчета” е една наистина лесна система за начално ограмотяване.

Представя: изд. „Атеа”

 

17:00, сцена / ляв полуетаж, НДК
Представяне на книгите „Конституционният дебат в българския парламент през ХIX век” и „Тоталитарната държава и право в България 1944-1989 г.”

Доц. Веселин Методиев насочва вниманието на читатели и изследователи към история-та на дебата в Народното събрание като базов елемент на българската парламентарна демокрация.

Монографията на проф. Екатерина Михайлова е първото цялостно изследване на тоталитарната държава и право в България в периода 1944 – 1989 г. с цел констатиране и анализиране на трансформациите, настъпили в различните отрасли на правото. Авторите са членове на Настоятелството­ на НБУ и са били народни представители в няколко поредни състава на Народното събрание.

Представя: Издателство на Нов български университет

 

17:00, щанд 327
Среща с автограф – Божана Апостолова и Йордан Велчев

„Любовта на Божана към човека – всеки един отделен човек – също може всичко. Може дори да разплаче и такъв „обръгнал” професионален читател като мен. Благодаря й за тези сълзи. А нека литературоведите кажат дали това може да стане без талант.” – София Несторова

„Стихотворенията на Йордан Велчев като че ли са ядката на неговата трилогия „Балкански-ят човек”. Но ако тя е монументално изследване на всекидневието в историята, „Събиране на значенията” е изследване на възможността на човека за празник.” – Марин Бодаков

Представя: изд. „Жанет 45”

 

18:00, сцена / ляв полуетаж, НДК
Представяне на „Ездачи в мрака” на Зандър Кай

След осемстотингодишна война враждата между хората и клановете продължава да бушува с пълна сила. Изправен пред нова заплаха, Орденът – единственият авангард срещу вампирските и върколашките орди, мобилизира най-добрите си ловци с мисията да предотвратят бедствието, което би довело до унищожението на Хумана Терра.

Представя: изд. „Атеа”

 

18:00, щанд 214
Среща с автограф – Павлина Върбанова

Павлина Върбанова е доктор по филология и работи като езиков редактор и коректор. Създала е и поддържа сайта „Как се пише?” и е автор на едноименния езиков справочник. Част е от авторски колективи на учебници и учебни помагала. На срещата читателите ще могат да поговорят с Павлина Върбанова за актуалните правописни правила и да по-лучат автограф от нея.

Представя: БГ учебник

 

18:30, щанд 328
Книга с автограф – Ивинела Самуилова

В последните години творбите на Ивинела Самуилова се превърнаха в едни от най-тър-сените на родния пазар. Книгите й са отличени с най-важната от всички награди – с любовта и признанието на читателите. Последният й роман „Бабо, разкажи ми спомен” стана „Любимата книга на България”.

Представя: изд. „Хермес”

 

19:00, сцена / ляв полуетаж, НДК
Представяне на „Чамкория” на Милен Русков

Един човек, по силата на професията си, се оказва въвлечен в някои от най-мрачните тайни на своето време. Това са 1920-те години, когато в България се борят две големи военнополитически групировки: Военният съюз, Демократическият сговор и ВМРО, от една страна, и Единният фронт, от друга.

Нашият герой не е партизанин на никоя от тях, което му позволява да ги види сравнително безпристрастно. Същевременно той се бори с живота като обикновен човек и разказът му за градския бит възкресява неистовата атмосфера на 20-те години. Той би могъл да продължи да живее така, но характерът му го подхлъзва малко по-дълбоко в сенките.

Представя: изд. „Жанет 45”