fb
БългарияНовини

Промени в цените на книгите под натиска на е-книгоиздаването

1 мин.

Веселин Тодоров СиелаЦената на книгите в България е устойчива, но предстоят промени под натиска на е-книгоиздаването. Това става ясно от интервю на председателя на УС на Асоциация „Българска книга“ Веселин Тодоров пред БТА, с което той обобщава книжната година за издателите.

През 2013 г. средната цена на книгите у нас е останала непроменена – 11.12 лв. срещу 11.09 лв. през 2012 г. Според Тодоров обаче предстоят промени в ценообразуването на книгите, наложени от ниските цени на електронните книги от Amazon. По думите му това е разрушило комфортния пазар на стандартни книги с мека корица.

„Въпреки тези тенденции обаче модата за четене на електронни книги не е дошла напълно, тъй като водещи си остават традиционните и те трудно биват изместени“, казва Тодоров пред БТА.

По предварителни данни оборотът на книгоиздателския бизнес в България за 2013 г. се е увеличил с по-малко от 1 процент и е около 131 млн. лв. при 130 млн. лв. за 2012 г. „Това са обороти по крайни цени, включително учебниците, които в по-голямата си част не минават през книжарниците“, уточнява Веселин Тодоров.

Според председателя на АБК родният книжен пазар не се различава като тенденции от европейските и тази година начело в класациите за продажби са „Ад“ на Дан Браун, „Петдесет нюанса сиво“ на Е. Л. Джеймс, романите на Елиф Шафак и детският хит „Дневникът на един дръндьо“ на Джеф Кини.