fb
Ревюта

“Просто Мат” – нов поглед върху “Просто любов”

3 мин.

През 2019 г., когато на книжния пазар у нас се появи романът “180 секунди”, Джесика Парк спечели много от младежките сърца на България. През 2020 г. авторката безапелационно потвърди своята позиция, когато от издателство “ICU” ни запознаха с първата книга от поредицата “Просто любов” – дълбокосмислен тийн роман, оставил всички ни жадни за още от същото.

И ето, че през тази година вече се радваме на продължение, носещо заглавието “Просто Мат” (превод: Велин Кръстев). Този път под светлината на прожекторите не е Джули, а нейният чудесен, притеснителен и много объркан приятел – Мат

Историята обаче не продължава напред, а ни оставя на същото място – там, където си бяхме в “Просто любов” – под покрива на семейство Уоткинс, от момента, в който Джули прекрачва прага на къщата им до развръзката в романа. Само че сега всичко е по-различно.

Джесика Парк, снимка: Kindle Direct Publishing

Та нима би имало как двама души да възприемат една и съща ситуация еднакво? Нима няма значение кой кога какво знае,  кой какво чувства, нима няма разлика между женското и мъжко възприятие по въпросите на любовта? Нима един брат може да даде на сестра си същото разбиране, каквото тя би могла да получи от загрижено по-голямо момиче? Може ли един брат, един син да се почувства поне малко достатъчен, когато е трябвало да бъдат двама? Как едно момче преживява загубата на най-добрия си приятел, своя брат, и как се стига до там да се представя за него пред момичето, което неистово харесва? Всички тези въпроси намират своя отговор, когато стигнем до там, че да попитаме самото момче. И то ни дава задоволителен такъв в “Просто Мат”.

Прочетох книгата с интерес и удоволствие. Хареса ми възможността да имам достъп до другата гледна точка в обърканата и странна ситуация на тези двама влюбени. Обичам факта, че имах възможност отново да се потопя в същата история, да се насладя на уютното писане на Джесика Парк. Няма как да не си призная обаче, че книгата ми се стори кратичка и ме остави с усещането, че би могло да се добави повече към образа на Мат, макар и извън ситуцаиите, познати ни от “Просто любов”.

Надявам се, че третата част от поредицата, която носи заглавието “Просто Селест”, ще разкрие още и от същността на Мат. Но дори и да не се случи така, очаквам нейното издаване с още по-голямо вълнение, тъй като креативният начин на момиченцето да се справи със загубата и тъгата по големия си батко ме впечатли дълбоко. Образът на Селест вероятно ще се окаже пример точно за онова, което най-много обичам в книгите – поглед към психологическото преживяване, към емоционалния белег, към драмата, с която ще трябва да се научи да живее едно дете.

Вижте изборът на Теди Рафаилова за 10 цитата от „Просто Мат“. Откъс от романа можете да прочетете тук.

Можете да поръчате „Просто Мат“ и всички други книги на издателство „ICU“ от сайта им с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си. Или от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta21q3 при завършване на поръчката си. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на “Аз чета”.